• Novinky

          • Víťazky umeleckej súťaže v Grécku

          • V dňoch 18. až 20. mája 2022 sa našim žiakom podarilo zavŕšiť umeleckú aktivitu, ktorou sme naštartovali spoluprácu s nadáciou sochára, maliara a architekta Georga Zongolopoulosa v Grécku.

            Tri víťazky výtvarnej súťaže, Katarína Harmatová a Miriam Zjavková z 2.B a Sofia Palugová z 2.C, ktorú vyhlásila p. veľvyslankyňa SR v Grécku Iveta Hricová, v týchto dňoch  navštívili Atény, kde mali možnosť osobného stretnutia s predsedom nadácie p. Nicosom Theodoridisom a p. Elpinikou Delaporta. Jeho diela obdivovali na viacerých miestach Atén a priamo v atelieri a parku,kde umelec tvoril a žil, im predstavitelia nadácie veľmi pútavo priblížili jeho tvorbu.

            Počas troch dní mali dievčatá možnosť vidieť najkrajšie pamiatky hlavného mesta Grécka. Navštívili Akropolu s impozantným Parthenonom, túlali sa Agorou, uličkami Plaky, nadchýňali sa krásou a vôňou stredomorských rastlín v Národných záhradách, obdivovali Agamemnonovu zlatú masku v Národnom archeologickom múzeu, zažili výmenu stráží pred Parlamentom a na záver pobytu sa stihli aj vykúpať v blankytnom Stredozemnom mori.

            Veľkou poctou bolo pre dievčatá prijatie p. veľvyslankyňou, ktorá ich previedla priestormi veľvyslanectva, pohostila ich a strávili spolu veľmi milé neformálne rozhovory. Priblížila im nielen kultúru a zvyky Grékov, ale ich aj motivovala pri výbere ich budúceho štúdia, či profesijného zamerania. Jej rady boli veľmi podnetné a inšpiratívne.

            Veľké poďakovanie patrí všetkým zamestnancom veľvyslanectva, ktoré sa o tento výnimočný zážitok dievčatám postarali. Veríme, že sme aj my, so cťou reprezentovali našu školu a naštartovaná spolupráca bude naďalej pokračovať.

          • Za Francúzskom na Liptov.

          • Dňa 18.5.2022 sa francúzštinári z Kvarty zúčastnili netradičnej exkurzie - navštívili majstra cukrára M. Devečku v Liptovskom Mikuláši, ktorý získal skúsenosti a svoje zručnosti vo Francúzsku.

            V jazyku tejto krajiny im trpezlivo odpovedal na všetky pripravené otázky, ukázal priestory, kde vznikajú jeho výnimočné dezerty a potom nechal čas a priestor na degustáciu jeho výrobkov.

            Žiaci si mohli takouto nezvyčajnou formou priamo v teréne overiť svoje vedomosti nadobudnuté v jednej učebnicovej lekcii venovanej práve francúzskej cukrárčine. Čo si však z exkurzie určite odnesieme všetci, boli múdre slová slávneho cukrára: "Vo svojom živote robte to, čo máte radi a robte to s nadšením a plným nasadením. Ak budete robiť len to, čo musíte, ďaleko sa nedostanete. Úspech sa dostaví, až keď budete robiť niečo navyše."

            Ďakujeme:)

          • Naša úspešná kajakárka.

          • Žiačke našej školy Petronele Ižovej (sexta) sa podarilo v medzinárodnej konkurencii junioriek do 18 rokov na Medzinárodnom tatranskom slalome vybojovať celkové 2. miesto v kategórii Kanoe a 3. miesto v kategórii Kajak. Zároveň týmto úspešným umiestnením získala výborné bodové hodnotenie, čím sa nominovala do juniorského reprezentačného družstva SR. Srdečne gratulujeme a želáme veľa ďalších športových úspechov.

          • PLES NA GYMPLI- 80 s RETR0

          • Po troch rokoch sme našich žiakov opäť pozvali na ples a privítali ich späť v osemdesiatych rokoch. Ples dňa 13.5 2022 zorganizovala trieda sexta. Hostia mali možnosť vidieť hriešny tanec v podaní neopakovateľných tanečníkov S.Pažítku a J. Martinčeka, vyhrať v tombole zaujímavé ceny i skúsiť rôzne typy tancov. Okrem úžasných organizátorov a hostí sa o zábavu postaral DJ Jozef Kozák  (Jozef DjChozze Kozak) . Fotky zabezpečil Juraj Bednárik. Ďakujeme!

            link na fotky z plesu :  https://www.flickr.com/gp/129645013@N05/56J35x

          • Dejepisná exkurzia v Osvienčime

          • Po dlhšej vynútenej prestávke sme sa s našimi žiakmi opäť vrátili do priestorov bývalého koncentračného tábora v Osvienčime a obnovili sme dlhoročnú tradíciu exkurzií našej školy na toto pamätné miesto. Tu, kde sa hrôzy vojny a holokaustu odohrávali,  môžu najlepšie pochopiť nebezpečenstvo a dôsledky vojnových konfliktov, ktoré sú, bohužiaľ ,aj dnes znova tak aktuálne.

          • Poznávanie Slovenska alebo čo nám pandémia vzala.

          • Pandémia nezasiahla len naše životy, ale aj naše štúdium. Na začiatku lukratívny spôsob výuky pre študentov sa neskôr ukázal ako skúška, ktorú bolo pre nás všetkých ťažké zvládnuť. Prišiel pocit osamotenia, sociálneho odlúčenia a strata priateľov. Po dva a pol rokoch sme sa vrátili do školy, aby sme toto všetko našli a uvedomili si, čo je v živote naozaj dôležité.

            V bilingválnej triede IV.A v rámci predmetu geografia ako aj spoločného projektu s CVČ Košťany v súlade s plánom exkurzií sme sa rozhodli spojiť vyučovanie s poznávaním a získaním spoločných zážitkov, čo bol najlepší spôsob, ako dohnať zameškané. Spoznali sme Stanišovskú jaskyňu netopierov, Beliansku jaskyňu, navštívili sme Múzeum horolezectva a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, spolu s kvartou sme objavovali Štôlňu Bartolomej v Banskej Štiavnici, dozvedeli sme sa veľa o baníctve na Slovensku, zúčastnili sme sa workshopu, kde sme si vyrazili mincu z rudy, navštívili sme Krajskú hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom, absolvovali sme prehliadku artikulárneho kostol v Hronseku spojenú s prednáškou nie len o histórii kostola, ale aj o literárnych osobnostiach, ktoré žili v danom regióne, videli sme tajchy a prešli sme sa po náučnom chodníku Tatranského národného parku. Slovensko ponúka veľa krásna a som rada, že sme si mohli aspoň kúsok z tejto krásy vychutnať.

             

            Nie pre školu, ale pre život

            (Non scholae, sed vitae)

          • Čajová párty

          • Naši prví bilingválni maturanti sa so školou rozlúčili naozaj štýlovo - pravým britským čajom o piatej.

            Okrem tradičného občerstvenia v podobe sendvičov, scones, čajového pečiva a neodmysliteľného čierneho čaju s mliekom, si mohli zahrať tradičné britské spoločenské hry - scrabble, bridge a poker.

            Veríme, že si naši prví bilingválni študenti, ktorí stáli pri samom zrode kubínskeho bilingválneho gymnázia, uchovajú v pamäti týchto 5 rokov na našej škole ako jedni z najkrajších v ich živote a prajeme im, aby im život prinášal i naďalej len samé krásne spomienky.

          • Naši úspešní basketbalisti

          • 13. Apríla  sa na našej škole  organizovalo okresné kolo v basketbale žiakov SŠ. Našu školu reprezentovali študenti: Roman Florek. Peter Ruml, Branko Mahút, Samuel Kovalík, Alex Šablatúra. Matej Spišiak, Richard Kijac, Samuel Obrcian, Martin Krížo, Matej Kramár.

            Okresného kola sa zúčastnili 4 školy. Hralo sa systémom každý s každým. Po zaslúžených víťazstvách sa naši chlapci prebojovali na regionálne kolo. Regionálne kolo sa uskutočnilo, opäť na pôde gymnázia P. O. Hviezdoslava dňa 21.apríla 2022. V domácom prostredí , po výborných výkonoch, naši žiaci postupne zdolali zástupcov námestovského a tvrdošínskeho regiónu a zaslúžene postúpili na krajské kolo do Martina.

            V utorok 26. Apríla, sme cestovali do športovej haly v  Martine, kde na nás čakalo 5 víťazov regionálnych kôl. Všetky zápasy boli veľmi náročné a vyrovnané.. Boli tam tímy zo Žiliny, Sučian, Liptovského Mikuláša, Kysuckého N. Mesta  a naše gymnázium.   V každom družstve, hrali výborne hrajúci registrovaní hráči a preto bol každý zápas pre nás veľkou výzvou.  Po tesnej prehre so Žilinou, prehrali sme o jeden bod, sme obsadili konečné tretie miesto. Chlapcom patrí veľké poďakovanie za bojovnosť, obetavosť, odhodlanie a v neposlednom rade , za vzornú reprezentáciu našej školy. Svojimi výsledkami a predvedenou hrou, jej urobili, naozaj dobré meno.

          • MATBOJ

          • V piatok 6.5. sa v Košiciach konala matematická tímová súťaž MATBOJ, do ktorej sa zapojilo 45 tímov aj z niekoľkých elitných matematických škôl. Našu školu reprezentovali dva tímy. Členmi prvého tímu boli Michaela Vicáňová, Andrea Horská (sexta), Marián Kurčina (3.C), Branislav Mahút (kvinta), druhého Anna Majdišová, Alexandra Fajčáková (kvinta), Peter Olbert, Sabina Matejčíková (3.A). Úspechom bolo už aj neskončiť s mínusovým počtom bodov, čo sa podarilo obom našim tímom. Náš prvý tím skončil v prvej desiatke, za čo sme boli ocenení aj diplomom, druhý tím predviedol tiež obdivuhodný výkon, ktorý však nestačil na umiestnenie. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník a po tohtoročnom výbornom výsledku sú aj naše ambície oveľa vyššie.

          • Nocovačka

          • Trieda kvinta  zorganizovala v apríli pre žiakov primy a sekundy spanie v škole. Spoločne si pozreli film , plnili zaujímavé úlohy  v skupinkách v nočnej hre,  počas ktorej zažili neopakovateľnú atmosféru.Nie každému sa podarilo zaspať, ale aj o tom je "Nocovačka  na gympli ". 

          • Ochrana života a zdravia

          • Prijímačkové obdobie sme využili na zorganizovanie kurzu – Ochrana života a zdravia. V priebehu 3 dní mali študenti z osemročného gymnázia (príma až kvarta), prváci + kvinta a druháci + sexta možnosť dozvedieť sa niečo z civilnej ochrany, mohli diskutovať na rôzne témy s preventistom z mestskej polície a v športovej hale si mohli niečo odniesť z ukážok zdravotnej prípravy. Niektorí si potom zmerali sily v športových disciplínach (študenti vo florbale, študentky v prehadzovanej), iní boli na turistickej prechádzke.

            Všetkým účinkujúcim ďakujem za podnetné výklady a študentom za vzorné správanie.

          • Stolnotenisoví reprezentanti

          • 3. mája sa v Základnej škole Janka Matúšku organizovalo okresné kolo v stolnom tenise žiakov ZŠ a 8G. Keďže na škole máme výborných hráčov, tohto turnaja sme sa zúčastnili. Našu školu reprezentovali: Jakub Holubčík, Jakub Škuta – obaja z tercie a Andrej Lofaj, Štefan Škuta – zástupcovia z kvarty.

            Okresného kola sa zúčastnili 4 školy. Hralo sa systémom každý s každým. Naši chalani ukázali obrovskú kvalitu a po jednoznačných výsledkoch (5 : 0, 4 : 1 a 5 : 0) sa zaslúžene tešili z prvenstva. Prebojovali sa tak na krajské kolo, ktoré sa konalo o 2 dni v Čadci.

            Vo štvrtok 5. mája sme cestovali do športovej haly v Čadci, kde na nás čakalo 7 víťazov okresných kôl. Vedeli sme, že cesta nebude jednoduchá. Boli tam tímy zo Žiliny, z Martina, z Námestova, z Čadce a pod., ktorí mali kvalitných registrovaných stolnotenistov. Ale poďme pekne po poriadku. Už samotný systém losovania ma prekvapil, lebo nasadili hráčov bez losovania (podľa rebríčka) do skupín tak, aby sa vraj nestretli silné tímy v skupine. Zaujímavý postup. Vznikli tak 2 skupiny: v jednej 4 tímy, v druhej 3 tímy. Zo skupiny postupovali prví dvaja, a potom hrali systémom prvý s druhým a druhý s prvým.

            V skupine sme si postupne poradili s Čiernym 3 : 0, s Ružomberkom 3 : 1 a so Žilinou 3 : 0. Ako víťazi skupiny sme v semifinále narazili na Martin, s ktorým sme si poradili hladko 3 : 0. Čakalo nás finále a v hre bol postup na Majstrovstvá Slovenska. Koncentrácia a sústredenie nesmelo chýbať. Dôležitá bola taktika a museli sme vyhrať. Našim finálovým súperom sa stalo Námestovo – Oravské derby sme mohli kľudne odohrať bližšie, nemuseli sme chodiť do ČadceJ Finálové zápasy nám vyšli podľa našich predstáv a naši reprezentanti sa tak po finálovom víťazstve (3 : 1) pozrú na Majstrovstvá Slovenska, ktoré sa budú konať 13. – 14. júna v Bratislave. Gratulujeme!  

            Chlapci ukázali, že keď treba zabrať, vedia prepnúť na vyššie otáčky. Jakub Holubčík dokazoval, že patrí medzi slovenskú špičku a vo svojich zápasoch neprehral ani 1 set. Pochvala patrí aj Aďovi Lofajovi a bratom Škutovcom, ktorí ukázali, že vedia zahrať výborný stolný tenis. Budeme držať palce na Majstrovstvách Slovenska.

          • Pomoc pri upratovaní Židovského cintorína

          • V piatok 29. 4. 2022 sa 20 žiakov našej školy (z tried kvinty, sexty, septimy, 3.B a 3.C) zúčastnilo, tak ako aj minulý rok, čistenia Židovského cintorína. Žiaci ochotne pomohli s hrabaním suchého lístia, odnášaním popadaných konárov a vynášaním odpadu vo vreciach mimo priestorov cintorína.

            Žiakom, ktorí sa takto aktívne zapojili ďakujeme a prajeme im, aby mali aj naďalej takýto kladný vzťah k histórii svojho mesta.

          • Matematická olympiáda

          • Žiaci mladších ročníkov 8 – ročného gymnázia si zmerali sily so svojimi rovesníkmi v okresnom kole MO. Medzi najúspešnejších patrili:

            Kategória Z6 (príma)

            2.─ 3. Kusý Adrián

            Kategória Z8 (tercia)

            1. Staš Niko

            3. Baltazárovič  Patrícia

            Kategória Z9 (kvarta)

            2. ─3. Šuda Lukáš

            Starší spolužiaci Marián Kurčina (3.C), Michaela Vicáňová, Andrea Horská (sexta), Branko Mahút, Anna Majdišová (kvinta) boli po úspešnom zvládnutí úloh školského kola reprezentovať našu školu v krajskom kole v Žiline.

            O najväčší úspech sa postaral Marián Kurčina z 3.C, ktorý sa stal v silnej konkurencii matematicky nadaných tretiakov a štvrtákov zo Žilinského kraja úspešným riešiteľom a obsadil krásne desiate miesto.

            Všetkým gratulujeme a prajeme veľa inšpirácie pri ďalšom objavovaní krásy matematiky.

          • eTwinning Day

          • 9. mája celá etwinningová komunita oslavuje "eTwinning Day". S partnermi projektu sme vytvorili kolaboratívne video. Úlohou bolo napísať slovo, ktoré vystihuje náš projekt. "Let´s celebrate".

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje