• Novinky

          • BURZA STREDNÝCH ŠKÔL

          • V utorok 18.10. 2022 sme prezentovali naše Gymnázium na burze stredných škôl v Mestskom kultúrnom stredisku. Po dvojročnej prestávke z dôvodu pandémie  sa tu prezentovalo 22 stredných škôl. Naši žiaci Natália Ulíková, Martin Krížo , Tadeáš Vraňák  informovali deviatakov z celého okresu Dolný Kubín o 4- ročnom a 5- ročnom bilingválnom štúdiu , taktiež odpovedali na ich otázky. 

          • ANNA FRANKOVÁ – ODKAZ DEJÍN DNEŠKU

          • V piatok 14.10.2022 sme na našej škole slávnostnou akadémiou otvorili putovnú výstavu o Anne Frankovej a jej odkaze pre dnešok. Výstavou sprevádzajú spolužiakov a hostí z okolitých škôl naši vybraní žiaci. Expozíciu výstavy aj školenie pre sprevádzajúcich lektorov zabezpečila Nadácia Milana Šimečku.

            Hudobný a literárny program akadémie si pripravili naši talentovaní žiaci, ktorí na otvorení výstavy privítali predstaviteľov mesta, riaditeľov a učiteľov pozvaných škôl.

            Výstava bude na našej škole do 27.10.2022, jej cieľom ješíriť dnes tak aktuálny odkaz tolerancie, rešpektu a znášanlivosti.

          • SUPER FLORBAL CUP

          • GPOH DK 2. miesto.

            Dejiskom florbalového turnaja dňa 19. 10. 2022 bola Základná škola Janka Matúšku. Turnaj je vždy kvalitne obsadený a tento rok sa ho zúčastnilo 8 škôl. Hralo sa v 2 skupinách po 4 tímy. Postupovali prví dvaja. Z našej skupiny sme postúpil my a ZŠ Martina Kukučína. Z druhej skupiny ZŠ Janka Matúšku a ZŠ Petra Škrabáka. V semifinálových bojoch sme narazili na víťaza posledného ročníka tohto turnaja a niekoľkonásobného účastníka Majstrovstiev Slovenska vo florbale – ZŠ Janka Matúšku. Očakávali sme ťažký zápas, očákavali sme všeličo, ale to, že vyhráme, tak v to sme dúfali len v kútiku duše. Podarilo sa nám v zostave: Adam Dávid, Ladislav Kakačka, Marek Samuel Šimek, Vlado Marek, Jozef Janotta, Ondrej Strážovský, Jakub Škuta a Martin Lakoštík poraziť úradujúcich šampiónov (v riadnom hracom čase 1 : 1, po nájazdoch 6 : 5 v náš prospech). Fantastické! Ešte teraz sa asi z toho nespamätali J Florbalová trieda padla a naši chalani si niesli cenný skalp. Ukázali odhodlanie, bojovnosť a vynikajúcu kondíciu, nakoľko sme takmer nestriedali. Vo finále nás čakal súper – ZŠ Martina Kukučína, s ktorým sme v skupine remizovali 2 : 2. Schyľovalo sa k odvete a všetko nasvedčovalo tomu, že to bude napínavý zápas. Všetci sme mali o čo hrať – v hre bol postup na krajské kolo. Motivácia bola obrovská na oboch stranách. Po tuhom boji sa v riadnom hracom čase nerozhodlo – zápas skončil 0 : 0. Šance boli, tlačili sme, ale gól sa nám vsietiť nepodarilo. Prišla na rad lotéria v podobe samostatných nájazdov. V bráne sme mali vynikajúceho gólmana – Jakuba Škutu a verili sme, že sa to môže podariť. Lenže chlapci z „Kukučínky“ boli proti. Po až neuveriteľných 4 nájazdoch, v ktorých sa zakaždým trafili do čierneho, sme padli vo finále a odniesli si konečné 2. miesto. Aj napriek sklamaniu musím chalanov pochváliť za predvedený výkon, za spoluprácu a za to, že na ihrisku odovzdali všetko. Super hra a môžete byť na seba hrdí.

            Vedúci tímu: PaedDr. Juraj Lenart

          • Keď študenti oddychujú, učitelia sa vzdelávajú...

          • Program Európskej únie Erasmus+  umožňuje učiteľom vycestovať za poznaním a skúsenosťami do zahraničia v rámci vzdelávania.  Mojím prechodným domovomsa takýmto spôsobom na dva týždne stal TrinityCollege v  Dubline, hlavnom meste Írska. Táto viac ako 500-ročná historická univerzita s rovnako starou knižnicou boli pre mňa niečo ako splnený sen z detstva a preto dnešným študentom (teda aj vám milí študenti na našej škole ;), ktorí môžete študovať na takejto univerzite, len v dobrom závidím. Vyučovanie geografie v anglickom jazyku je pre mňa stále výzvou a preto som sa zúčastnila kurzu CLIL (Content and Language Integrated Learning). Jedná sa o metódu, ktorá je zameraná na vyučovanie predmetov  v cudzom jazyku cez jazykové zručnosti, čím sa zároveň aplikujú získané jazykové vedomosti v praxi.  Celý pobyt bol pre mňa veľmi zaujímavý, spoznala som skvelých ľudí, mala som množstvo príležitostí na výmenu skúsenosti s kolegami z iných európskych škôl a tiež som mohla spoznať Dublin ako aj jedinečnosť Írska.

          • Štúdium na vysokej škole v zahraničí

          • V stredu 12.10.2022 sa žiaci maturitných ročníkov, ktorí majú záujem získať informácie o štúdiu v zahraničí, zúčastnili prednášky agentúry Interstudy. Táto ponúka štúdium v Holandsku, Belgicku, VB, Fínsku a Japonsku. Žiaci sa dozvedeli o službách, ktoré  agentúra poskytuje, o podmienkach prijatia, školnom a pod. Informácie boli zaujímavé a veríme, že mnohým pomôžu pri výbere vysokej školy v zahraničí.

          • INTERAKTÍVNA HODINA DEJEPISU

          • Dňa 7. 10. 2022 sa na našej škole uskutočnila interaktívna hodina dejepisu. Cestu slovenskou
            históriou nám formou divadla, šermu a vtipných dialógov prišla predstaviť skupina Via Historica.
            Našich žiakov previedli národnou históriou od bitky pri Viedni s Osmanmi 1683 až do polovice 19.
            storočia. Pripomenuli im významného poradcu Márie Terézie Adama Františka Kollára, myšlienky
            Francúzskej revolúcie a jej ohlas v Uhorsku a svoje vystúpenie ukončili spomienkou na udalosti vzniku
            štátnej hymny a Štúrovcov.
            Niektorí žiaci sa dokonca na malý moment stali aj aktérmi tohto divadla a aj oni pobavili svojim
            vystúpením zúčastnených spolužiakov.
            Takáto hodina dejepisu nás všetkých presvedčila o tom, že aj historické momenty plné vážnosti sa
            nám lepšie vryjú do pamäti, keď sú prezentované vtipnou formou s trochou nadsázky. 

          • CESTA ZA HISTÓRIOU NÁRODA

          • Dňa 5. októbra 2022 sa naši dejepisní seminaristi zúčastnili exkurzie do Martina, kde navštívili pamiatky súvisiace s našou národnou kultúrou a históriou. Kostol sv. Martina, Národný cintorín, Etnografické múzeum a prešli sa po miestach, kde sa v minulosti odohrávali momenty pre náš národ tak dôležité. Matica slovenská, Memorandové námestie, Námestie Deklarácie Slovenského národa, ... Zoznamovali sa s osobnosťami a historickými udalosťami, z ktorých ich zanedlho bude čakať skúška dospelosti. Prajeme im na tejto ceste ešte veľa odhodlania a úspechov. 

          • LEAF štipendiá vo Veľkej Británii a USA

          • Láka ťa štúdium na strednej škole v zahraničí? 

            LEAF ponúka štipendijné pobyty na jeden až dva roky na prestížnych súkromných stredných školách v USA a Veľkej Británii. Štipendiá sú poskytované v spolupráci s partnerskými organizáciami American Secondary Schools for International Students and Teachers, Inc. (ASSIST), USA a The Headmasters‘ and Headmistresses‘ Conference (HMC), Veľká Británia.

            Všetky potrebné informácie nájdete na https://www.leaf.sk/scholarships/ alebo kontaktujte svoju učiteľku AJ.

          • Prvé Majstrovstvá Slovenska v prekážkovom behu stredných škôl - ŠTRBArace.Celkový víťaz Róbert Judiak.

          • S malou dušičkou a obrovským rešpektom k trati na Štrbskom Plese sa naša výprava v stredu 5. 10. 2022 v zložení: Róbert Judiak, Tomáš Grznár, Bibiana Snováková a Zoja Hazuchová vybrala na Majstrovstvá Slovenska v prekážkovom behu. Počasie sa konečne troška umúdrilo a na štart sa tak postavilo úctyhodných 334 pretekárov (150 študentiek a 184 študentov) z rôznych kútov Slovenska. Dobrá nálada a výborne naladený tím sa tak mohol postaviť prvýkrát na štart tohto podujatia. 2-kilometrová trať s 18 prekážkami im to nijako neuľahčovala a všetci si siahli na kraj svojich síl. Štartovalo sa v tzv. vlnách s 2-minútovým časovým rozostupom. V cieli sa rátal najrýchlejší čas jednotlivca a za tím sa zrátavali všetky 4 časy našich pretekárov - tým sa určilo konečné poradie.

            Vedel som, že v tíme máme obrovskú kvalitu a veril som, že všetci podajú vynikajúce výkony a oni to do bodky splnili.

            Nežnejšie pohlavie zastupovali 2 študentky kvinty – Zoja Hazuchová a Bibiana Snováková. Zojka sa na štart postavila ako prvá. Vynikajúco vyštartovala a celú trasu išla výborne. Stačilo jej to na celkové 7. miesto. Zojka ako hobby športovec, klobúk dole pred tvojím výkonom. Biba štartovala o kúsok neskôr a od začiatku išla na plné obrátky. V cieli to stačilo na vynikajúce 5. miesto a stotinka ju delila od lepšieho umiestnenia. Dievčatá predbehli aj baby, ktoré sú v reprezentácii a minimálne o 2 roky staršie od nich a ukázali tak, že sa nestratia medzi elitou. Podali ste excelentný výkon.   

            Želiezka v ohni sme ale mali aj v mužskej kategórii, a to nie hocijaké – Tomáša Grznára a Róberta Judiaka. Tomáš vybiehal na trať ako prvý a nasadil výborné tempo, ktoré si udržal až do konca. V cieli sa tak tešil zo 7. miesta. Robo vybiehal o niečo neskôr a od začiatku diktoval tempo. Trať bola šmykľavá, premočená, aby toho nebolo málo, tak ju neustále polievali hasiči, a tým tak spríjemňovali pobyt všetkým pretekárom na trati J Róbert Judiak preťal cieľovú pásku v traťovom rekorde s časom pod 8 minút a získal titul ŠKOLSKÝ MAJSTER SLOVENSKA ŠTRBArace 2022. Zo 184 pretekárov sa celkom dá však? J Obrovský úspech. Gratulujem Robo ešte raz, si borec a stále tomu nemôžem uveriť.

            Aby toho nebolo málo, tak všetky naše odbehnuté časy stačili na 2. miesto (chýbalo nám 17 sekúnd na prvenstvo) v konečnom hodnotení škôl (prihlásených bolo 78 škôl a niektoré školy mali aj po 2 tímy - tímov bolo cez 100) a získali sme titul VICEMAJSTRA SLOVENSKA v prekážkovom behu.

            Celkový víťaz ŠTRBArace 2022 – Róbert Judiak

            2. miesto v súťaži tímov - (Judiak, Grznár, Snováková, Hazuchová) – tím Gymnázia P. O. Hviezdoslava,

            Vedúci: PaedDr. Juraj Lenart

            Nechali ste na trati kúsok seba a my sme na vás nesmierne hrdí.

            Ďakujem vám za krásnu reprezentáciu školy.

          • Anglické divadlo

          • 3. októbra 2022 sa žiaci KVARTY, KVINTY, SEXTY, 1A, 1B, 1C, 2A, 2B a 2C zúčastnili divadelného predstavenia po anglicky „Last Wish“. Príbeh je aj napriek pesimisticky znejúcemu názvu humorný. Autori sa nechali inšpirovať rozprávkou Jana Wericha „Kráľ mal troch synov“. V predstavení sa nejednalo len o humor čierny, ale práve naopak. Posledné želanie Pána Kinga totiž pripraví jeho potomkom skutočný oriešok, s ktorým sa každý z nich popasuje podľa svojich schopností.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje