• Novinky

        • Hviezdoslavov Kubín a Šaliansky Maťko
          • Hviezdoslavov Kubín a Šaliansky Maťko

          • Úspechy našich žiakov – recitačné súťaže Hviezdoslavov Kubín a Šaliansky Maťko

            Aj v umeleckom prednese sa tento školský rok našim žiakom darí.

            V marci sa uskutočnilo i okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína v recitácii mladších žiakov. Do boja o prvé recitačné priečky sme vyslali v stredu 29.3. troch žiakov – v II. kategórii Nelku Gočalovú z prímy (poézia), v III. kategórii Danielu Mikulášovú z kvarty (próza) a Mareka Samuela Šimeka z tercie (poézia). V silnej konkurencii naplno využili svoj talent. Ako skončili? Všetci traja na priečkach víťazov:

            Nela Gočalová – 1. miesto v II. kategórii (poézia)

            Daniela Mikulášová – 1. miesto v III. kategórii (próza)

            Marek Samuel Šimek – 3. miesto v III. kategórii (poézia)

             

            GRATULUJEME k nádherným umiestneniam!

            O pár dní sa Nelka Gočalová a Daniela Mikulášová zúčastnia krajského kola. Držíme palce!

             

            Ešte vo februári našu školu reprezentovala Alžbetka Gašperová z prímy na recitačnej súťaži Šaliansky Maťko. Táto súťaž síce nie je taká známa ako Hviezdoslavov Kubín, ale jej popularita rastie, pretože na radnici v Žiline sa na krajskom kole predstavili tí najlepší recitátori z celého Žilinského kraja (víťazi okresných kôl). Čo je náplňou súťaže Šaliansky Maťko? Recitovať povesť. Naša žiačka si zvolila povesť od Petra Hubu z knihy Povesti z Oravy s názvom Červený kôň. Sme jej úprimne vďační, pretože medzi silnou konkurenciou dôstojne reprezentovala našu školu. Ďakujeme ti, Alžbetka, a prajeme ti ďalšie krásne úspechy v oblasti umeleckého prednesu.

          • Krajské kolo v MIX volejbale SŠ

          • Dňa 29.03.2023 sa naši žiaci zúčastnili kvalifikácie do krajského kola v MIX volejbale SŠ. Ako víťazi okresného kola sa stretli so súpermi z Gymnázia A. Bernoláka v Námestove a zo SPŠ v Tvrdošíne. Po tvrdom boji  sa umiestnili na na konečnom 2 mieste.

            Školu reprezentovali :

            1. Barbora Ďaďová
            2. Júlia Ďurmeková
            3. Adam Eliáš
            4. Roman Florek
            5. Nina Janíková
            6. Martina Kľusková
            7. Michal Kurhajec
            8. Michal Prádel
            9. Adam Svitek
          • VIDEOKONFERENCIA S GRÉCKOM

          • 20. marca 2023 sa naši žiaci 1. A, 1. B, 1. C a kvinty zúčastnili medzinárodnej konferencie. Spájali sme sa, tak ako aj pred rokom, s nadáciou GeorgaZongolopoulosa v Aténach, kde nám svoj vzácny čas venovala p. veľvyslankyňa Slovenskej republiky Hanusová Marcela a p. riaditeľ nadácie NicosTheodoridis.

            Sme veľmi vďační, že našim novým žiakom znova predstavili dielo tohto výnimočného gréckeho umelca a porozprávali o jeho činorodom živote a tvorbe. Na záver p. veľvyslankyňa vyhlásila už druhý ročník umeleckej súťaže inšpirovanej tvorbou G. Zongolopoulusa pod názvom Harmónia a odlišnosti.

            Najväčšou motiváciou našich žiakov je pozvanie víťazov do Grécka, kde by sa s jeho umením stretli priamo na mieste.

            Sme vďační za opätovnú príležitosť, ktorá bola našej škole poskytnutá a veľmi si túto spoluprácu s veľvyslanectvom a nadáciou vážime. Veríme, že víťazi, tak ako aj pred rokom, zažijú mnoho nezabudnuteľných zážitkov, na ktoré budú spomínať celý život.

          • Hodina dejepisu v Pamätníku SNP

          • Naši maturanti - dejepisári, ktorým sa blíži termín záverečnej skúšky, sa v stredu 22. 3. 2023 vybrali spoznávať  históriu 20. storočia do Banskej Bystrice. V Pamätníku SNP si vypočuli vynikajúci výklad umocnený emotívnym dokumentom a autentickými exponátmi z obdobia prvej ČSR a Slovenského vojnového štátu. Títo mladí ľudia si tu ešte viac a intenzívnejšie uvedomili, aké je ľudstvo nepoučiteľné a hrôzy vojny stále aktuálne. Videli však, že aj v našej histórii boli statoční ľudia, ktorí sa nevzdávali a zlu sa dokázali postaviť.

          • Deň frankofónie 2023

          • 20. marec je medzinárodným dňom frankofónie a každoročne v marci sa po celom svete tento deň pripomína rôznymi podujatiami. Túto tradíciu sa snažíme dodržiavať aj na našej škole, kde sa francúzsky jazyk vyučuje od jej založenia, bol dokonca povinným maturitným predmetom jej prvých abiturientov. Tento rok sme v spolupráci s Oravskou knižnicou Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne pripravili pre našich súčasných francúzštinárov "Frankofónne matinée", počas ktorého spoznávali francúzsku literatúru, sami tvorili krátke literárne útvary, ochutnali typické francúzske raňajky, vypočuli si rozprávanie MUDr. Miroslava Mikolášika, bývalého poslanca Národnej rady SR, veľvyslanca v Kanade a europoslanca, ktorému práve francúzsky jazyk zásadne ovplyvnil obdivuhodnú kariéru, zabavili sa pri kvíze pre frankofilov a na záver si pozreli francúzsky film. Veríme, že aj takéto spoznávanie francúzskej kultúry pomôže našim žiakom popasovať sa s neľahkými úlohami pri osvojovaní si tohto krásneho jazyka a že aj o rok sa v marci stretneme pri podobnom frankofónnom podujatí.

            plagát

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • 15. februára sa naše žiačky  Marianna Villimová a Alexandra Spitzkopfová po úspešnom absolvovaní okresného kola olympiády v nemeckom jazyku zúčastnili aj krajského kola. Marianna z 1.B obsadila 2. miesto a Alexandra z oktávy 1. miesto.

          • Krajské majstrovstvá v stolnom tenise

          •                 Súťaže neutíchajú ani počas maturitného týždňa, a tak sme vo štvrtok 16. 3. 2023 cestovali do Čadce na krajské kolo v stolnom tenise. Výprava bola už v tradičnej zostave: Jakub Holubčík, Andrej Lofaj, Štefan Škuta a Jakub Škuta. Kvalita súperov bola tento rok ešte o niečo vyššia, turnaja sa zúčastnili niekoľkí hráči z popredných miest slovenského rebríčka.

                            Do turnaja sa nominovalo 10 tímov a hralo sa v 2 skupinách po 5 tímov. Naši žiaci prešli skupinou ako nôž maslom a bez jediného prehraného zápasu skupinu ovládli a do semifinále postúpili z 1. miesta. Tam nás čakal silný Ružomberok, ale aj s tým sme si dokázali poradiť.

                            Našim finálovým súperom sa stalo Čierne, ktoré malo 2 top hráčov. Využili sme troška taktiku a chalani nezaváhali ani vo finále, a tešili sa tak z celkového víťazstva. Ich odmenou bola sľúbená pizza a postup do Šamorína na celoslovenské finále.

                            Chalanom chcem poďakovať a pogratulovať za super výkony. Teším sa, čo predvediete na Slovensku.

                            Vedúci tímu: PaedDr. Juraj Lenart

          • Máme víťaza krajského kola biologickej olympiády

          • Na našej škole je veľa šikovných žiakov a jedným z nich je aj Niko Staš z kvarty.

            V piatok 17. marca sa stal víťazom krajského kola biologickej olympiády v kategórii C-TP - teoreticko-praktická časť, 8.-9. roč. ZŠ, 3.-4. roč. OG, ktoré sa uskutočnilo v Martine.

            Srdečne mu blahoželáme a držíme palce aj  na olympiádach z iných predmetov, na ktorých sa  pravidelne zúčastňuje.

          • Geografická olympiáda

          • Výborní geografi a víťazi školského kola geografickej olympiádyMarko Šabo, Adrián Kusý, Filip Drengubiak, Ladislav Kakačka, Lea Koloušková a Nina Černáková . Všetci úspešne postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať  31.3.,  kde im budeme  držať  palce!

          • Basketbal 3 na 3

          • Naši žiaci a žiačky sa 14. marca predstavili na palubovke ZŠ Janka Matúšku v novovzniknutej
            disciplíne – streetbasket 3 na 3.
            Dievčatá hrali v zložení: Ivana Pukajová, Margaréta Moskáľová, Nataša Kvietková a Vanessa
            Ľubeková. Hrali 3 zápasy, v prvom zápase mali smolu a prehrali v predĺžení o 1 bod. Ostatné 2 zápasy
            s prehľadom vyhrali. Nastala situácia, kedy 3 tímy mali po 2 výhry a rozhodovalo skóre, dievčatám
            chýbal 1 kôš, aby boli prvé (aj sme ho dali, ale pán rozhodca videl prešľap), a preto skončili na 3.
            mieste. Nevadí, nabudúce to vyjde.
            Za chalanov nás reprezentovali: Štefan Škuta, Andrej Lofaj, Lukáš Šuda a Marek Samuel
            Šimek. Do turnaja vstúpili s veľkou chuťou a vo všetkých 3 zápasoch dokázali poľahky zvíťaziť.
            Fungoval útok aj obrana (dostali iba 2 koše), a preto sa zaslúžene tešia z výhry a postupu do
            kvalifikácie na krajské kolo, ktoré sa bude hrať u nás 18. apríla. Gratulujem!
            Vedúci tímov: PaedDr. Juraj Lenart

        • „Školy: partneri budúcnosti“ - PASCH
          • „Školy: partneri budúcnosti“ - PASCH

          • Naše gymnázium je už od roku 2008 súčasťou projektu „Školy: partneri budúcnosti“ (PASCH). Dohoda medzi Goethe inštitútom a Gymnáziom P.O.Hviezdoslava v Dolnom Kubíne sa uzatvára vždy na určitú dobu. Dňa 10.3.2023 bolo vedenie našej školy pozvané do Bratislavy na slávnostný podpis predĺženia dohody na obdobie tri roky. Stretnutia sa zúčastnila aj veľvyslankyňa Nemeckej spolkovej republiky Barbara Wolf, riaditeľ Goethe inštitútu Markus Huber a vedúca projektu Jana Hensch, ako aj zástupcovia ďalších PASCH-škôl zo Slovinska a Maďarska. Cieľom programu je podpora vyučovania nemeckého jazyka na školách, interkultúrne stretnutia a rozvoj a budovanie medzinárodnej komunity škôl. V ponuke projektu sú vzdelávacie aktivity žiakov aj učiteľov v Nemecku, pôsobenie lektorov z Nemecka na vyučovaní, divadlo a online časopis v nemeckom jazyku, jazykové skúšky Goethe-Zertifikat na všetkých úrovniach. Projekt je pre našu školu veľkým prínosom, zvlášť v dnešnej dobe, kedy predĺženie takejto dohody z finančného hľadiska nie je pre každú školu samozrejmosťou.

          • Slnečnica pre Ukrajinu

          • V piatok 24.2.2023 sme si spolu s bilingválnymi triedami pripomenuli smutné výročie vypuknutia totálnej agresie Ruska proti Ukrajine. Ruská vojna za rok so sebou priniesla tisíce mŕtvych ľudí, milióny vysídlených, zničené mestá, narušenú energetickú infraštruktúru, stovky zničených kultúrnych pamiatok. Uctili sme si pamiatku všetkých obetí, ktoré si táto nezmyselná vojna vyžiadala. Uvedomenie, že sloboda nie je samozrejmosť, je veľmi dôležité. Zároveň sme prispeli na charitatívnu zbierku pod názvom Slnečnica pre Ukrajinu, ktorú zastrešuje Spišská katolícka charita a ktorej členovia pravidelne navštevujú vojnové oblasti na Ukrajine. Ľuďom vo vojnových oblastiach dávajú nielen základné potraviny, hygienické potreby a lieky, ale hlavne spolupatričnosť, objatie a vieru, že táto vojna čo najskôr skončí. Všetci si želáme, aby naši ukrajinskí spolužiaci sa mohli čo najskôr vrátiť do svojich domovov, do škôl a mohli žiť normálny život ako my, v mieri a slobodnej krajine.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje