• Novinky

          • Stretnutie s diplomatkou

          • V pondelok 23.10.2023 zavítala do našej školy vzácna návšteva, naša bývalá študentka Katarína Zembjaková – diplomatka pre rozvoj a ekonomiku so sídlom na Veľvyslanectve SR v Bejrúte. Jej práca okrem Libanonu pokrýva tiež Sýriu, Irak a Jordánsko.

            Katka sa stretla so študentami bilingválnych tried 2.A, 4.A a 5.A ako aj s niektorými členmi nášho debatného klubu. Porozprávala im, čo konkrétne obnáša práca diplomata, na čom momentálne pracuje a čo je potrebné pre študenta, ak sa chce vybrať diplomatickou cestou.Tiež nám predstavila síce zaujímavý, ale momentálne aj veľmi nebezpečný región Blízkeho východu a prečo Slovensko pomáha týmto krajinám. Dozvedeli sme sa aj veľa osobných príbehov, čo vyústilo do záverečnej diskusie so študentmi, kde sa mohli pýtať ľubovoľné otázky.

            Verím, že pre všetkých bolo toto stretnutie prínosom v ich vyučovacom procese a v budúcnosti sa nám podarí zorganizovať podobné s inými zaujímavými ľuďmi z praxe.

          • Európsky deň jazykov


          • Dňa 16. októbra 2023 sme oslávili „Európsky deň jazykov“. 17 tried našej školy sa zmenilo na krajinu,
            ktorú si vylosovali. Žiaci s ich triednymi učiteľmi pripravili bohatú výzdobu, chutné jedlá a nápoje.
            „Pútnici“ sa mohli naučiť rôzne zaujímavosti o danom štáte cez prezentácie, kvízy či scénky.
            Nechýbali ani tvorivé dielne, foto kútik, maľovanie na tvár či viazanie šatiek.
            Maturanti dostali neľahkú úlohu, ktorá spočívala v hodnotení tried. Podarilo sa im v každej triede
            nájsť niečo hodné odmeny.
            1. miesto – 1 deň bez vyučovania s triedou a triednou
            III. A ocenená za štipľavý kultúrny zážitok a prezentáciu krajiny MEXIKO
            2. miesto – 2 eurová poukážka do bufetu
            II. A ocenená za originálne aktivity a rekvizity a prezentáciu krajiny BRAZÍLIA
            3. miesto – 1 eurová poukážka do bufetu
            PRÍMA ocenená za prepracovanú výzdobu a prezentáciu krajiny EGYPT
            4. miesto
            I. A ocenená za najekologickejšie zmýšľanie a prezentáciu krajiny JUHOAFRICKÁ REPUBLIKA
            I. B ocenená za špičkový výklad a prezentáciu krajiny NEPÁL
            I. C ocenená za najkrajšie more a pláž a prezentáciu krajiny CHORVÁTSKO
            II. B ocenená za najvtipnejšieho pápeža s tanečným doprovodom a prezentáciu krajiny POĽSKO
            II. C ocenená za najkreatívnejšia výzdoba a prezentáciu krajiny SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY
            III. B ocenená za najlepšiu DIY stoličku a autentického hokejistu a prezentáciu krajiny ŠVÉDSKO
            III. C ocenená za krásne kostýmy a citáty a prezentáciu krajiny MONGOLSKO
            IV. A ocenená za autentické učenie jazyka a prezentáciu krajiny ŠPANIELSKO
            SEKUNDA ocenená za hudobný výkon krajiny MAROKO
            TERCIA ocenená za zábavné aktivity a prezentáciu krajiny TALIANSKO
            KVARTA ocenená za magickú atmosféru a prezentáciu krajiny THAJSKO
            KVINTA ocenená za bohatý program a gastronomický zážitok a prezentáciu krajiny TURECKO
            SEXTA ocenená za hlboké vedomosti a prezentáciu krajiny SRBSKO
            SEPTIMA ocenená za chutné občerstvenie a prezentáciu krajiny IRÁN 

          • Miniliga v pretláčaní rukou

          • Pod záštitou päťnásobnej majsterky sveta v armwrestlingu, Barbory Bajčiovej, sa vo štvrtok 19. 10. 2023 v Zdravotníckej škole v Dolnom Kubíne konalo 1. kolo miniligy v pretláčaní rukou. Táto miniliga bude mať 3. kolá. Ďalšie bude hostiť obchodná akadémia a posledné tretie kolo bude v našej športovej hale.

            Vyhodnocujú sa nielen jednotlivci, ale aj škola. Najúspešnejšia škola dostane ako darček profesionálny pretláčací stôl, na ktorom by sme mohli v budúcnosti trénovať a zlepšovať techniku. Zrátavajú sa výsledky za všetky 3 kolá.

            V prvom kole sme mali v boji 18študentov (pozitívne ma prekvapil záujem o tento šport). Za našu školu sa vydalo do boja 13 chalanov a 5 dievčat.

            Dievčenské kategórie boli dve: V kategórii do 60 kg sa najlepšie darilo Lucii Pukovej, ktorá skončila na 5. mieste z 20 súťažiacich. V kategórii nad 60 kg sa tak isto predstavilo 20 súťažiacich a naša študentka – Mária Harezníková, túto kategóriu bez jedenej prehry ovládla a postavila sa tak na najvyšší stupienok. FantáziaMajka.

            V chlapčenských kategóriách je to vždy nabité testosterónom, a preto uspieť nie je také jednoduché. Súťažilo sa v 4 hmotnostných kategóriách – do 65, do 70, do 80 a nad 80 kg. V najľahšej kategórii sme mali finále našich 2 študentov –Andrej Kobellavs Lukáš Obrcian. Obaja boli vynikajúci, ale Lukáš ukázal obrovskú silu a stal sa víťazom svojej kategórie. Super chalani.

            V kategórii do 70 kg sa Peter Ševčík dostal až do finále, kde ale neuspel a skončil na krásnom 2. mieste. 3. miesto na stupni víťazov doplnil Oliver Hojo.

            Do 80 kg sa najlepšie darilo Oliverovi Dorušiakovi, ktorý skončil na 5. mieste a nad 80 kg zabral Filip Žofaj a skončil štvrtý.

            Všetkým, ktorí ste nás dnes reprezentovali, ďakujem, a verím, že nadviažeme na dnešné výsledky aj v 2. kole.

            1. miesto – Lukáš Obrcian do 65 kg

            1. miesto – Mária Harezníková nad 60 kg.

            2. miesto – Peter Ševčík do 70 kg

            3. miesto – Oliver Hojo do 70 kg

            4. miesto – Filip Žofaj nad 80 kg

            5. miesto – Oliver Dorušiak do 80 kg

            Vedúci početnej výpravy: PaedDr. Juraj Lenart

          • Naši absolventi DofE

          • V kongresovej sále ŽSK boli 10.októbra 2023 ocenení úspešní absolventi medzinárodného programu DofE (Duke of Edinburgh's International Award) z nášho kraja.

            Naše študentky Nataša Kvietková, Margaréta Moskáľová, Vanesa Ľubeková (kvinta), Anna BlažeňákováStela Laurinčíková (2.A), Miroslava Holubová, Rebeka Hornová, Karolína Kajanová, Linda Kubeková (3.A) a Alexandra Povalová (3.C) boli medzi úspešnými Dofákmi, ktorí si na slávnostnom oceňovaní prevzali svoje bronzové odznaky a certifikáty z rúk predsedkyne ŽSK. Svoje ocenenia dostali aj strieborní absolventi zo školského roku 2022/23 Magdaléna ChrenováTomáš Kytas.

            Naši absolventi DofE pod vedením pedagógov A. Šochovej, O. Šimekovej, R. Jelenského a O. Dudášovej nekončia iba s krásnymi medailami a certifikátmi. Získavajú aj cenné zručnosti a skúsenosti, ktoré budú so sebou niesť do budúcnosti.

            Všetkým oceneným gratulujeme a tým ktorí pokračujú na vyššej úrovni, želáme veľa odhodlania a síl.

          • Veľtrh VŠ Gaudeámus 2023

          • V stredu 11.10.2023 sa žiaci III.B, C,  septimy a IV.A zúčastnili Veľtrhu pomaturitného štúdia v Bratislave. Akcia sa konala v Inchebe, kde  vysoké školy zo Slovenska, Česka, agentúry ponúkajúce štúdium v zahraničí, prezentovali odbory, na ktorých naši žiaci môžu študovať. Mohli sa  porozprávať s pedagógmi, študentami VŠ, zároveň si odniesli rôzne propagačné materiály, darčeky a pod. Môže im to pomôcť pri rozhodovaní sa, akú vysokú školu si vyberú po maturite.

          • ŠtrbaRace 2023 - 3. miesto

          •  

            Tohtoročnú sezónu školských športových súťaží sme odpálili v krásnom prostredí Vysokých Tatier, na Štrbskom Plese.Tatranský národný park ponúkal neskutočné výhľady a bolo sa na čo pozerať aj na trati. Konal sa tu 2. ročník Majstrovstiev Slovenska v prekážkovom behu. Po fantastickom minuloročnom úspechu, kde sa absolútnym víťazom stal náš študent Róbert Judiak a tím gymnázia skončil na 2. mieste, sme tam odchádzali s malou dušičkou.

            Náš káder prešiel výraznejšou zmenou, kde sme ho troška omladili a namiesto Roba prišiel JonatánJokel a namiesto ZojkyHazuchovej prišla Linda Urbanová. Doplnený bol „skúsenou“ dvojicou z minulého roka: BibianouSnovákovou a Tomášom Grznárom. Náš osud visel v týchto mladých nádejach.

            Na štart sa postavilo 368 pretekárov a pretekárok zo 114 škôl z celého Slovenska. Súťažilo sa na 2 km dlhej trati s 12 prekážkami. Prekážky neboli vôbec jednoduché – museli trafiť oštepom do terča, hodiť vreckom na presnosť, preniesť naplnené vrecia s pieskom, či bežať s pneumatikami alebo podliezať rozmočenú prekážku.Ak ste na niektorej prekážke neuspeli, museli ste drepovať, a to vás stálo čas. Trať tak rozhodne nebola jednoduchá a výrazne preverila fyzickú pripravenosť všetkých súťažiacich.V cieli sa zrátavali výsledné časy všetkých 4 členov družstva.

            Každý z nášho tímu si siahol na dno svojich síl a išiel až do vyčerpania, o čom svedčí aj zranenie Tomáša, ktorý po páde aj s natrhnutým kolenom (tak na 3 štichy) pretek dokončil a prispel k úspechu nášho tímu. Malou náplasťou pre neho bolo, že sa náš tím fantasticky umiestnil na konečnom 3.mieste a opäť sa postavil na stupne víťazov.Linda a Biba podali excelentný výkon a ukázali, že patria medzi slovenskú špičku.Jonatán sa predviedol vo vynikajúcom svetle a skvelo zapadol do partie.

            Ďakujem celému nášmu tímu za predvedené výkony, vidím vo vás svetlú budúcnosť

          • Európska noc výskumníkov

          • V  posledný septembrový piatok – 29.09.2023 v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline a Poprade prebiehal  festival vedy Európska noc výskumníkov.

            Žiaci kvarty sa pod vedením pani učiteľky Benčíkovej a pána učiteľa Janíka vydali na cestu objavovania v  našom krajskom meste, v Žiline,  a stali sa tak súčasťou tohto festivalu  v obchodnom centre MirageShopping Center.

            Podujatie ponúklo jedinečnú príležitosť spoznať prácu slovenských výskumníkov, vedcov a inovátorov formou  zaujímavých interaktívnych prezentácií, workshopov, súťaží a ďalších vedeckých  aktivít pre všetky vekové kategórie.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje