• Novinky

          • Svet médií 1

          • Ako vznikol film? Ktoré filmové tituly sú najdôležitejšie? Ako porozumieť kvalitným filmovým dielam? Na tieto otázky sme našli odpovede 26. marca 2024 prostredníctvom audiovizuálnej prednášky v podaní Petra Konečného. Žiaci mali možnosť vstúpiť do sveta filmu, televízie, videoklipov a reklamy. Prednášajúci veľmi zaujímavým a pútavým spôsobom vysvetlil, čo spĺňa tie najvyššie kvalitatívne a umelecké kritériá "pohyblivých obrazov".  

            Zdroj: https://www.harvart.sk/svet-medii/cast-1-pre-zakladne-skoly

          • ŤUKNI 2024

          • Aj tento rok sa naši študenti zapojili do súťaže  "ŤUKNI" 2024. Andrea Horská (OKT) a Marianna Willimová napísali poviedky v nemeckom jazyku. V anglickom jazyku nás reprezentovali poviedka Evy Sopúchovej (SEP) a Michala Kováčika (SEP).. 

            Aj slovenský jazyk mal zastúpenie poviedkami autoriek Kristíny Dubovcovej (SEP) a Magdalény Chrenovej. (SEP).

            Tri originálne príbehy postúpili do FINÁLE a umiestnili sa nasledovne:

            1. miesto  - Marianna Willimová - Herz aus Holz (postup do medzinárodného kola)

            2. miesto - Andrea Horská - 200 Elfen

            3. miesto  - Magdaléna Chrenová - Ruže

             

            Srdečne blahoželáme.

          • Zlatá klapka 2024

          • Aj tento rok sme sa zúčastnili súťaže v audiovizuálnej tvorbe Zlatá klapka s príspevkom od Karin Bartošovej z III.B a hoci sme si tento rok žiadnu cenu neodniesli, dostali sme cenné rady na odbornom seminári s členmi poroty - profesionálmi z mediálnej oblasti a audiovizuálnej tvorby. Témou ďalšieho ročníka tejto súťaže je šťastie, tak veríme, že sa na budúce príspevky našich žiakov nejaké usmeje a pomôže im presadiť sa v tvrdej konkurencii umeleckých a odborných škôl, pretože talent, nadšenie, originálne a kreatívne nápady im určite nechýbajú. Tento rok im odmenou bola aj slávnostná recepcia, kde sa v neformálnych rozhovoroch mohli stretnúť nielen s odborníkmi, ale aj s ostatnými súťažiacimi, ktorí sú síce konkurenciou, ale predovšetkým kamarátmi s rovnakou vášňou pre kvalitnú filmovú tvorbu. 

          • 22. marec - Svetový deň vody

          • Každý rok si 22. marca pripomíname význam vody pre život na Zemi. Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo tento deň na pripomenutie si dôležitosti vody pre celú našu planétu, ktorá je v mnohých krajinách nedostupná v potrebnej kvalite a poukazuje na starostlivosť a ochranu vodných zdrojov na Zemi. Prístup k pitnej vode je základom zachovania verejného zdravia. Rezolúcia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) z roku 2010 uznala „právo na bezpečnú a čistú pitnú vodu a sanitáciu ako ľudské právo, ktoré je podmienkou plnohodnotného života a uplatňovania všetkých ľudských práv“. Svetový deň vody 2024 sa nesie v duchu využitia vody pre mier.

            Tento deň bol pre našich študentov jedinečný a inšpiratívny, mali možnosť sa stretnúť so skvelými ľuďmi, Marekom Janigom a Mooresom Gaggim. Moores, ktorý pochádza z Iraku, opísal študentom príbehy zo života v krajine, kde pitná voda nie je ani zďaleka samozrejmosťou a teploty dosahujú až 50°C. Práve Irak je totiž treťou najohrozenejšou krajinou na svete čo sa týka dezertifikácie. Študenti sa dozvedeli o kopaní studní, ktoré poskytujú vodu stovkám tisíc ľudí. Boli im odprezentované riziká spojené s nedostatkom vody ako aj projekty, ktorými Slovenská katolícka charita pomáha dávať vodu ľuďom na Blízkom Východe. Projekty na pomoc ľuďom bez vody v Irackom Kurdistane sú spolufinancované vďaka podpore oficiálnej rozvojovej pomoci SR SlovakAid.

            Celé podujatie bolo zakončené diskusiou, kde spomínaní hostia odpovedali na otázky študentov nielen o samotných projektoch, ale aj o živote v Iraku, o migrácii a kultúrnych rozdieloch medzi krajinami a ľudskej spolupatričnosti.

          • George Orwell 1984

          • Dňa 14. marca 2024 žiaci bilingválnych tried navštívili Žilinu. Dôvodom bolo divadelné predstavenie v podaní hercov TNT Theatre Britain. Stvárnili dystopický román anglického spisovateľa Georgea Orwella - 1984.

            Toto dielo patrí medzi najvýznamnejšie literárne diela 20. storočia a najvýznamnejšie diela anglickej literatúry. Román podáva príbeh Winstona Smitha, úradníka Ministerstva pravdy Oceánie, jedného z troch superštátov existujúcich na svete v roku 1984. Autor sa v románe venuje aj dnes aktuálnej téme totalitných ideológií a tomu, čo spôsobujú v ľudskej mysli a ako deformujú vonkajší svet.

            Zdroj fotografií: https://www.english-theatre.cz/1984.html

          • Deň frankofónie

          • Každoročne sa naša škola v spolupráci s Oravskou knižnicou Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne zapája do celosvetového Dňa frankofónie, ktorý je oslavou francúzskeho jazyka a kultúry. Tento rok sa francúzštinári z našej školy zoznámili s niektorými slávnymi francúzskymi autormi a ich dielami, dokonca si s nimi urobili obľúbené selfie. Po malom sladkom občerstvení, kde nesmeli chýbať tradičné makronky, éclairky, čokoládový a ovocný tart, si svoje vedomosti jednotlivé skupiny zmerali v interaktívnom kvíze o Paríži, o ktorom nám prišiel porozprávať aj MUDr. Miroslav Mikolášik, bávalý veľvyslanec SR v Kanade a dlhoročný europoslanec. Dopoludnie plné francúzštiny sme ukončili už tradične francúzskou komédiou a už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto obľúbeného podujatia.

          • Basketbal 3x3

          • Marcové súťaže sme odštartovali basketbalom. 7. 3. 2024 bol v našej hale „streetbal“,
            kde naši žiaci bojovali o postup do kvalifikácie na kraj. Dievčatám sa tento rok nedarilo podľa
            predstáv a ďalej nepostúpili. Za to chalani si z chuti zahrali a dokázali poraziť všetky okresné
            školy a tešili sa z víťazstva. Budú našu školu reprezentovať ďalej proti víťazom
            z Námestovkého a Tvrdošínskeho regiónu.

          • Lyžiarsky výcvik 2023/2024

          • Aj napriek zimnej sezónne, ktorá príliš nepriala lyžiarom a snowbordistom, sa nám
            podarilo zorganizovať pre našich študentov lyžiarsky výcvik.
            V termíne od 29.1. do 2.2. 2024 si lyžovačku na Kubínskej holi užili študenti tried I.B,
            I.C a II. A.
            Od 5.2. do 9.2. sa v lyžiarskych a snowboardových zručnostiach zdokonaľovali žiaci
            SEKUNDY a KVINTY.
            Spoločne strávený čas v krásnej prírode s príjemnými ľuďmi nám priniesol viaceré
            pozitíva: utužili sa kolektívy tried, vytvorili sa nové kamarátstva, ale predovšetkým
            sa lyžiari zdokonalili v lyžovaní, nelyžiari sa naučili lyžovať a všetci si odniesli nové
            poznatky, skúsenosti a veríme, že aj nezabudnuteľné zážitky.

          • PERFORMANCE ART V ORAVSKEJ GALÉRII

          • V utorok 27. 2. 2024 mali triedy kvarta, sexta a I.A výnimočnú príležitosť zúčastniť sa zaujímavej aktivity v Oravskej galérii. V rámci vzdelávacích aktivít pre základné a stredné školy s názvom „Hľadanie identity“ sa naši žiaci zúčastnili hudobno – maliarskej performancie V PRIAMOM PRENOSE: MAREK ORMANDÍK A OSKAR RÓZSA. Išlo o veľmi inšpiratívne stretnutie s dvoma umelcami, ktorí žiakom v priamom prenose poodhalili, ako vznikajú umelecké diela a čo umelec počas tvorby prežíva.

            Ďakujeme Oravskej galérii, najmä galerijnej pedagogičke p. Žofii Mäsiarovej, s ktorou už dlhé roky naša škola spolupracuje, aj za túto ďalšiu netradičnú skúsenosť s modernou formou umenia. Tešíme sa na našu ďalšiu spoluprácu.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje