• Novinky

          • INF projekt

          • Žiaci našej školy mali možnosť sa v posledných dvoch školských rokoch zapojiť do informatického projektu, kde mohli získať certifikát ECDL/ICDL- certifikát počítačových zručností, žiakom viacej známe ako vodičák na počítač.  Testovaniu predchádzali školenia v škole alebo online doma, ale vyplatilo sa lebo máme 60  žiakov, ktorí tento certifikát obdržali. V budúcnosti im to môže priniesť výhody v podobe kreditov na vysokej škole. Gratulujeme!

          • Počas vyučovania nás navštívil Theo Herkeľ Florin

          • V našom gymnáziu sme si pripomenuli päťdesiate výročie úmrtia slovenského básnika T. H. Florina. V umeleckom podaní študentov triedy sexty si osobnosť T. H. Florina zapamätá snáď každý. V dobových kostýmoch sprítomnili vtedajšiu spoločenskú atmosféru, predstavili Florina nielen ako umelca žijúceho vo viacerých krajinách, ale aj ako syna, brata a veľmi citlivého človeka. Umelca bravúrne zahral Samuel Gallo, ktorý prekvapil svojím talentom spolužiakov i učiteľov.

            Vďaka patrí celej SEXTE, ktorá sa predviedla nielen ako triedny kolektív, ale aj ako skupina mladých ľudí s umeleckými vlohami. BRAVÓ!

          • Jazykový kvet a Ťukni 2023

          • 19. apríla 2023 sa konalo krajské finále súťaže "Jazykový kvet 2023". Naši žiaci obsadili krásne miesta:

            v prednese prevzatej tvorby v nemeckom jazyku:

            1. miesto - Marek Samuel Šimek (TERCIA)

            1. miesto - Karolína Kajnová (2A)

            2. miesto - Alexandra Povalová (2C)

            v prednese vlastnej tvorby v nemeckom jazyku:

            1. miesto - Alexandra Spitzkopfová (SEPTIMA)

            v prednese prevzatej tvorby a anglickom jazyku:

            1. miesto - Daniela Mikulášová (KVARTA)

            V súťaži "ŤUKNI" so svojimi poviedkam osadili na celoslovenskej úrovni

            v anglickom jazyku:

            2. miesto - Katarína Harmatová (3B)

            v slovenskom jazyku:

            4. miesto - Eva Sopúchová (SEXTA)

          • Matematická olympiáda–okresné kolo

          • Vutorok 12. 4. 2023 sa úspešní riešitelia domáceho kola MO zúčastnili okresného kola, ktoré sa konalo na ZŠ P. Škrabáka.  Našu školu reprezentovali z prímy Boháčiková Sára, Gašperová Alžbeta, Trnovec Richard, zo sekundy Machaj Jakub, Adrián Kusýa z tercie Koloušková Lea, Černáková Nina, Marek Vladimír.

            Na víťazných priečkach sa umiestili:

            v kategórii Z6

                            1. Boháčiková Sára

                            2. Gašperová Alžbeta

            v kategórii Z7

            úspešní riešitelia: Machaj Jakub, Adrián Kusý

            v kategórii Z8

                            2.-3. Koloušková Lea

                            2.-3.Marek Vladimír

            úspešní riešitelia: Černáková Nina

            Všetkým zúčastneným úprimne ďakujeme a prajeme veľa chuti do ďalších ročníkov MO.

          • Basketbalisti bojovali o postup na krajské kolo

          • V netradičnej basketbalovej disciplíne 3 na 3 sa na našej škole v utorok 18. apríla konala
            kvalifikácia na krajské kolo. Stretli sa tu víťazi okresných kôl, ktorí medzi sebou bojovali o postup.
            Našimi súpermi boli chalani z Tvrdošína a z Rabče. V prvom zápase sme nastúpili proti Mútnemu
            a zápas mal vyrovnaný priebeh, ale pevnejšie nervy ukázal náš tím a tešil sa z víťazstva 11 : 9.
            V druhom zápase z chalanov opadla nervozita a s chuťou si tam zahrali, čo sa pretavilo do výsledku
            16 : 6. Stali sa tak víťazmi kvalifikácie a predstavia sa v krajskom kole, ktoré sa bude opäť konať na
            našej škole 18. mája. Víťaz postupuje na Majstrovstvá Slovenska, pevne veríme, že to môžeme byť
            práve my.

        • Úspešné recitátorky - Hviezdoslavov Kubín – regionálne kolo
          • Úspešné recitátorky - Hviezdoslavov Kubín – regionálne kolo

          • Dňa 14. apríla 2023 sa v Námestove uskutočnilo regionálne kolo Hviezdoslavovho Kubína v prednese poézie a prózy starších recitátorov (1. – 5. ročník stredných škôl).  Do tohto kola sme prihlásili dve žiačky zo IV. A – víťazky školského kola – Dominiku PažítkovúNatáliu Žuffovú. Talentované recitátorky pred samotnou súťažou pravidelne a intenzívne cvičili. Naučili sa efektívne pracovať so svojím hlasom pri recitácii vybranej ukážky, vhodne prejaviť pri prednese emócie, „komunikovať“ s publikom, vo svoj prospech využívať neverbálne prostriedky. Kombinácia talentu a zodpovednej práce sa odrazila na dosiahnutých výsledkoch. V regionálnom kole súťažili starší žiaci z celej Oravy a naše dve žiačky VYHRALI prvé miesta v oboch kategóriách! Natália okrem toho získala aj ocenenie od divákov za najlepší prednes prózy. Dievčatá tak z 1. miesta postupujú do krajského kola Hviezdoslavovho Kubína, ktoré sa uskutoční v Martine.

            Dominika a Natália, gratulujeme! Ďakujeme za reprezentáciu našej školy. Držíme palce v ďalšej časti súťaže.

            Kolektív SJL

          • Francúzština naživo

          • V piatok 14.4.2023 sa francúzštinári z tretieho a štvrtého ročníka mali príležitosť stretnúť s MUDr. M. Mikolášikom, bývalým študentom našej školy, ktorého obdivuhodná kariéra je nepochybne veľkou motiváciou i inšpiráciou aj pre mladšie generácie. Bývalý poslanec Národnej rady SR, veľvyslanec v Kanade a europoslanec im vo francúzskom jazyku odpovedal na zvedavé otázky a svoje rozprávanie dopĺňal o vtipné príbehy zo svojich študentských čias. Sme radi, že si tento vzácny hosť našiel čas a prišiel za našimi súčasnými študentami, aby im na príklade svojho života ukázal, že študovať, cestovať  a učiť sa cudzie jazyky stojí za to úsilie a námahu, najmä ak svoje nadobudnuté vedomosti a skúsenosti potom s láskou vrátite svojej rodnej krajine. 

        • PYTAGORIÁDA –okresné kolo
          • PYTAGORIÁDA –okresné kolo

          • Úspešní riešitelia školského kola Pytagoriády bojovali so svojimi rovesníkmi v okresnom kole. Našu školu reprezentovalo 10 žiakov z prímy, zo sekundy 6 žiakov a z tercie dokonca až 14 žiakov.

             

            Najviac sa v jednotlivých kategóriách darilo.

            v kategórii P6

                            1. Škrabák David

                            2. Záhora Jakub

                            3. Karcol Ján

            ďalší úspešní riešitelia: Adruščák Michal, Boháčiková Sára

            v kategórii P7

                            2. Machaj Jakub

            ďalší úspešní riešitelia: Ohradzanský Ján,Holubčíková Simona

            v kategórii P8

                            3. Jurovčík Adam

            ďalší úspešní riešitelia: Janotta Jozef,Koloušková Lea, Marek Vladimír, Drengubiak Jakub,

            Víťazom gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

          • Naši úspešní basketbalisti

          • 26.01. 2023 sa na našej škole organizovalo okresné kolo v basketbale žiakov SŠ. Našu školu reprezentovali študenti: Roman Florek, Branko Mahút, Alex Šablatúra, Richard Kijac, Samuel Obrcian, Lukáš. Obrcian, Marek Janiga, Štefan Škuta, Andrej Lofaj, Artur Podrezov.

            Okresného kole sa zúčastnili 4 školy. Hralo sa systémom každý s každým. Po zaslúžených víťazstvách sa naši chlapci prebojovali na regionálne kolo. Regionálne kolo sa uskutočnilo, opäť na pôde gymnázia P. O. Hviezdoslava dňa17.03.2023. V domácom prostredí, po výborných výkonoch, naši žiaci postupne zdolali zástupcov námestovského a tvrdošínskeho regiónu a zaslúžene postúpili na krajské kolo do Ružomberka.

            V utorok 4. apríla, sme cestovali do športovej haly v Ružomberku, kde na nás čakalo 5 víťazov regionálnych kôl. Všetky zápasy boli veľmi náročné a vyrovnané.. Boli tam tímy zo Žiliny, Sučian, Liptovského Mikuláša, Kysuckého N. Mesta a naše gymnázium. V každom družstve, hrali výborne hrajúci registrovaní hráči a preto bol každý zápas pre nás veľkou výzvou. Po tesnej prehre s Liptovským Mikulášom, prehrali sme o 2 body, sme obsadili konečné tretie miesto. Chlapcom patrí veľké poďakovanie za bojovnosť, obetavosť, odhodlanie a v neposlednom rade , za vzornú reprezentáciu našej školy. Svojimi výsledkami a predvedenou hrou, jej urobili, naozaj dobré meno.

          • EKO- prednáška

          • Posledný  deň pred veľkonočnými prázdninami sme v našej škole využili na vzdelávanie v oblasti ochrany prírody. Naši žiaci a študenti sa  počas interaktívnej prednášky v rámci projektu EKO 45‘ dozvedeli o aktuálnej situácii, vedecky overených faktoch a scenároch možného vývoja v oblasti životného prostredia.

            Už vieme napríklad rozdiel medzi priamou a virtuálnou vodnou stopou, ako internet dokáže znečisťovať životné prostredie ale i to, že olympiáda v Paríži v roku 2024 by mala byť prvou bez uhlíkovej stopy.
            Tieto informácie nám sprostredkovala Alexandra Madrová.

            Prednášky finančne zabezpečuje Environmentálny fond v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom a občianskym združením PlanetLover.
             

          • Prírodovedno – historická exkurzia Viedne

          • Slnečný jarný piatkový  deň, 31. marca, sa triedy 1.B a 1.C rozhodli nestráviť za múrmi nášho gymnázia, ale vybrali sa do Viedne.

            Hlavné mesto Rakúska ponúka mnoho turistických zaujímavostí. Naším hlavným cieľom bola návšteva Umelecko-historického múzea (Kunsthistorischesmuseum) a Prírodovedného múzea (Naturhistorischesmuseum ) stojaceho hneď oproti.

             Dozvedeli sme sa , že obe stavby boli vybudované na žiadosť cisára Františka Jozefa I.  Obdivovali  sme mnohé zbierky, napríklad artefakty z Egypta a Blízkeho Východu či z gréckej a rímskej antiky,  200 rokov staré a veľmi cenné vypreparované zvieratá až po modely dinosaurov v životnej veľkosti, meteority a vzácne minerály.

             Medzi múzeami sa nachádza upravený park, ktorého ozdobou je jedna z najkrajších sôch v celom Rakúsku – socha panovníčky Márie Terézie.

            Naše kroky ďalej viedli  do srdca Viedne, cez komplex paláca Hofburg k Stephansdomu (Dóm sv. Štefana).

            Mesto Viedeň dýcha eleganciou,  spája sa v nej cisárska história s modernou architektúrou.  Ostalo nám ešte toho veľa, čo sme  za ten jeden deň nestihli a tak sa tam radi opäť niekedy vrátime.

          • Naši úspešní dejepisári

          • Žiaci Júlia Kakačková (kvinta), Jakub Martinček (septima) a Matej Vajzer (III.B) sa zúčastnili na krajskom kole prestížnej medzinárodnej Dejepisnej súťaži gymnázií ČR a SR, ktorá sa konala 5.4.2023 v Žiline. V náročnej konkurencii si vybojovali krásne prvé miesto a postupujú do finále, ktoré sa bude konať v českom meste Chebe. Srdečne gratulujeme a želáme veľa úspechov!

          • Marcové návštevy Slovenského národného divadla

          • V marci (v mesiaci, kedy sa oslavuje aj Svetový deň divadla) sa nám podarilo navštíviť Slovenské národné divadlo až dvakrát.

            Dňa 21.03.2023 sa do Bratislavy v skorých ranných hodinách najskôr vydala trieda tercia na balet Labutie jazero, ktoré je zrejme najznámejším baletom. SND má tento titulv repertoári už 30 rokov. Romantický príbeh princa Siegfrieda a princeznej Odetty zakliatej do podoby labute si niektorí žiaci naplno užili, iným sa viac páčila veľmi emotívna hudba v podaní vynikajúceho orchestra. Bolo čo obdivovať, aj kostýmy baletných hercov či choreografia celého vystúpenia v žiakoch zanechala nezabudnuteľný pocit.

            O týždeň neskôr, 30. marca 2023, do Bratislavy cestovali za odmenu vybraní žiaci z rôznych tried (boli to žiaci, ktorí sa aktívne podieľali na organizácii výstavy o Anne Frankovej). Predstavenie Balet&SĽUK – Tancom k sebe žiakov očarilo hneď niekoľkokrát. Prekvapujúce bolo prepojeniebaletného umenia s ľudovým tancom, spevom a hudbou, ich rozdielnosť i symbióza. Krása rozličných žánrov tanca ponúkla to najlepšie zo svojho repertoáru. Bol to naozaj nezabudnuteľný umelecký zážitok.

          • Anglické divadlo

          • 24. marca 2023 mali žiaci vyšších ročníkov možnosť vidieť divadelné spracovanie románu Georga Orwella - Zvieracia farma (Animal Farm) v prevedení hercov TNT Theatre Britain. Toto satirické dielo opisuje priebeh revolúcie, ktorá bola spočiatku predstavená "obyvateľom farmy" ako oslobodenie, no nakoniec sa z nej stane totalitný systém. 

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje