• Novinky

          • Olympiáda v anglickom jazyku.

          • 19. januára sa uskutočnilo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku, v ktorom našu školu reprezentovali Alžbeta Basárová (prima), Samuel Juráš (kvarta), Ľuboš Poburíni (sexta) a Matúš Kováčik (septima). Do krajského kola postúpili Ľuboš Poburíni, Matúš Kováčik a Nina Faglicová (III.A) a skončili ako úšpešní riešitelia. Srdečne blahoželáme.

          • Olympiáda z dejepisu

          • Dňa 8. 2. 2023 sa žiaci našej školy Michal Andruščák (príma, kategória F), Richard Trnovec (príma, kategória F), Marko Šabo (sekunda, kategória E), Adrián Kusý (sekunda, kategória E) a Nina Černáková (tercia, kategória D) zúčastnili okresného kola olympiády z dejepisu. Michal Andruščák získal prvé miesto a Richard Trnovec skončil na druhom mieste, obaja boli úspešní riešitelia. Vo svojej kategórii dosiahli najvyššie umiestnenie, lebo vyššie kolo súťaže sa nekoná. Marko Šabo skončil vo svojej kategórii na druhom mieste, bol úspešný riešiteľ a bude našu školu reprezentovať na krajskom kole dejepisnej olympiády. Srdečne gratulujeme!

          • First Lego League

          • V piatok 3.2.2023 sa náš tím Greenscreen, ktorý sa stretáva na informatickom krúžku pod vedením P. Murína zúčastnil regionálneho kola v Žiline v súťaži First Lego League. Tento rok sa nám bohužiaľ nepodarilo postúpiť do celoslovenského kola. Konkurencia bola veľká, ale o to viac nás to namotivovalo v čom treba zamakať. Už teraz vylepšujeme nášho robota, s ktorým sa predstavíme na budúcoročnej súťaži. Držte nám palce.

            Ďakujeme za podporu.

          • Módna prehliadka na hodine ruského jazyka v sexte

          • V pondelok 20.2.2023 sme sa tešili na hodinu ruštiny. V rámci učiva o oblečení a móde sme si pripravili módnu prehliadku. Najprv sme si urobili plagát a vytvorili rôzne outfity. Naša učebňa X1 sa premenila na mólo, na ktorom sme predvádzali rôzne štýly oblečenia. Veľmi sa nám to páčilo a dobre sme sa zabavili.

          • Medzinárodný deň materinského jazyka – 21. február

          • Tento medzinárodný deň sa po prvýkrát oslavoval v roku 2000, vyhlásila ho OSN. Impulzom na vyhlásenie Medzinárodného dňa materinského jazyka bolo zachovanie pamiatky na hrdinstvo bengálskych študentov, ktorí 21. februára 1952 demonštrovali v Dháke  za uznanie svojho materinského jazyka bengálčiny ako druhého oficiálneho jazyka vtedajšieho Pakistanu. Počas demonštrácie ich zastrelila polícia.

                       Práve tento deň je pre nás vhodnou príležitosťou pripomenúť si, že materinský jazyk je pre každého jedinečný a výnimočný, od narodenia nám vtláča pečať zaisťujúcu osobitné videnie vecía zostáva v nás zakódovaný natrvalo.

             

                          Aj na našej škole sme si na hodinách slovenského jazyka a literatúry tento sviatok pripomenuli. Okrem informácií o vzniku a oslave Medzinárodného dňa materinského jazyka sme sa dozvedeli aj najdôležitejšie fakty z histórie kodifikácie nášho jazyka, diskutovali sme o význame materinského jazyka (väčšinou slovenčiny) v našich životoch. Na záver sme súťažili – 21. február nám priniesol v kvíze 21 otázok. Nové sme sa naučili, trochu sme sa zabavili... A na záver už len krásne slová P. O. Hviezdoslava o našej materinskej reči. 

             

            „Ó, mojej matky reč je krásota, je milota, je rozkoš, láska svätá...“                                                                                                       P. O. Hviezdoslav

             

            Kolektív SJL

          • GALÉRIA TROCHU INAK

          • Dňa 16. 2. 2022 sa žiaci sekundy zúčastnili v Oravskej galérii zaujímavej aktivity. Za vynikajúceho výkladu galerijnej pedagogičky Žofie Mäsiarovej mali možnosť dozvedieť sa, ako sa reštaurujú staré vzácne diela. V novootvorených priestoroch galérie si aj prakticky vyskúšali svoje výtvarné dielo nakresliť a ako reštaurátori aj odborne popísať.

            Táto zaujímavá činnosť im galériu znova viac priblížila a ukázala im ju aj z iného uhla pohľadu. Ocitli sa nie v roli divákov obdivujúcich umenie, ale na strane tých, ktorí sa umenie snažia zachovávať.

            Oravskej galérii za túto netradičnú príležitosť veľmi pekne ďakujeme.

          • Deň s fyzikou na Žilinskej univerzite

          • Dňa 16.2.2023 sa 20 budúcich maturantov z fyziky zúčastnilo podujatia Masterclasses Fhysical particles, ktoré organizovala Fakulta elektrotechniky, katedra fyziky Žilinskej univerzity. Maturanti sa zúčastnili prednášok so zameraním na fyziku častíc, spojili sa telemostom s dvomi vedeckými pracovníkmi zo Slovenska, ktorí sú v rámci svojej vedeckej činnosti v Cerne vo Švajčiarsku. Na obrovskom urýchľovači elementárnych častíc v Cerne študujú vlastnosti týchto častíc. Študentom boli poskytnuté unikátne pohľady na urýchľovač z jeho vnútra, pretože teraz prebieha jeho údržba.  Študenti sa taktiež zúčastnili prehliadky fyzikálnych laboratórií, kde si samostatne vyskúšali experimenty zamerané na ultrazvukovú defektoskopiu materiálov a experimenty zamerané na výrobu supravodičov. Prednášky a prehliadky laboratórií na fakulte boli pre študentov veľmi zaujímavé a prínosné. 

          • EKOkonferencia

          • 11.  februára  2023 bola síce sobota, no to  nebránilo naším študentom  z Ekoworkshopu rozšíriť si svoje vedomosti  v tejto oblasti a stretnúť zaujímavých a inšpiratívnych ľudí, ktorým stav našej planéty nie je ľahostajný.

             V Žiline sa konala Ekokonferencia, na ktorú sme boli pozvaní a tak sme to aj  využili.

            Medzi hlavné hviezdy konferencie patrila držiteľka zlatej olympijskej medaily  z Tokia, Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá je jednou z tvárí  organizácie Planet Lover.

            Ďalší  hostia  zo Slovenska  boli z rôznych odvetví a predstavili nám ako prakticky prispievajú k lepšiemu stavu životného prostredia (zástupcovia  organizácií : Slovenská vegánska spoločnosť, Circular Shield, SITA).

            Veľkým prekvapením boli  zahraniční spíkri -  traja morskí biológovia z Chorvátska  (skúmajú delfíny, korytnačky a veľryby –  z organizácia Blue World) a autor celosvetovej kampane Run for the Ocean, Chris Thaller, ktorý na nej spolupracuje s firmou Adidas.

            Vyskúšali sme  tiež mnohé vegánske  špeciality, keďže príliš veľa mäsa v potrave nie je dobré ani pre nás ani pre planétu.  Na záver sme aj niečo vyhrali, okrem dobrého pocitu a nálady. No a večerná zasnežená Žilina už bola len bodkou na koniec.

          • Opäť úspešní...

          • 6. 2. 2023 sa v Žiline uskutočnilo krajské kolo olympiády vo francúzskom jazyku, kde nás reprezentovala Michaela Šmilňáková zo IV.A v kategórii 2B a Lukáš Šuda z Kvinty v kategórii 2A, ktorý opäť v celom kraji nenašiel premožiteľa. Podobne ako minulý rok presvedčivo zvíťazil vo svojej kategórii a bude našu školu reprezentovať na celoslovenskom kole, pričom mu budeme samozrejme držať palce a priať úspech... Bonne chance!

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN – školské kolo

          • Školské kolo súťaže v umeleckom prednese sa uskutočnilo dňa 24. 01. 2023. Veľmi sa tešíme zo záujmu našich žiakov (na školské kolo sa prihlásilo 32 žiakov). Milovníci umeleckého prednesu a literatúry mali čo počúvať, výkony našich recitátorov boli vynikajúce. Komisia sa ocitla pred ťažkou úlohou -  vybrať tých najlepších. Nakoniecto dopadlo nasledovne: 

            II. kategória – poézia: 1. miestoNela Gočalová (príma)

            2. miesto – Adriana Bakalová (príma); 3. miesto – Nina Murínová (príma)

            III. kategória – próza:1. miestoDaniela Mikulášová (kvarta)

            2. miesto – Vanesa Ľubeková (kvarta);3. miesto – Vladimír Marek (tercia) a Mária Stacherová (sekunda)

            III. kategória – poézia:1. miestoMarek Samuel Šimek (tercia)

            2. miesto – Ondrej Strážovský (kvarta); 3. miesto – Slávka Kurtíková (sekunda)

            IV. kategória – próza: 1. miestoNatália Žuffová (IV. A)

            2. miesto – Alexandra Povalová (II. C); 3. miesto – Jonatán Jokel, Peter Ševčík – I. C

            IV. kategória – poézia: 1. miestoDominika Pažitková (IV. A)

            2. miesto – Jakub Martinček, Nikola Zelinová (septima); 3. miesto – Patrik Bobáň ( I. A)

             

            ĎAKUJEME všetkým za účasť, gratulujeme víťazom v jednotlivých kategóriách a držíme palce v ďalších kolách súťaže.

            S ostatnými (aj novými) recitátormi sa na školskom kole vidíme o rok. Už teraz sa tešíme!

            Kolektív SJL

          • Oznámenie o pracovnom mieste

          • Riaditeľstvo Gymnázia P.O.Hviezdoslava Dolný Kubín, Hviezdoslavovo nám. 18, 026 24 Dolný Kubín, hľadá zamestnanca na pracovnú pozíciu

             

            vrátnik/čka – informátor/ka

             

            Žiadosť o prijatie do pracovného pomeru, životopis s kontaktnými údajmi a súhlas so spracovaním osobných údajov zasielajte do 15.2.2023, 12.00 hod. na mail: skola@gympoh.edu.sk alebo poštou na adresu školy: Gymnázium P.O. Hviezdoslava, Hviezdoslavovo nám.18, 026 24 Dolný Kubín príp. osobne.

            Do predmetu správy uveďte: výberové konanie vrátnik - informátor.

            Náplň práce – kontrola, evidencia a púšťanie osôb do budovy školy, kontrola objektu.

            Pracovná doba – 7.00 – 15.00

            Plat: podľa základnej stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje