• Novinky

          • Kurz ochrany života a zdravia v Roháčoch

          • Na začiatku septembra  v dňoch od 9. do 11. 9. 2024 sa žiaci tretích ročníkov a septimy zúčastnili tradičného kurzu ochrany života a zdravia (KOŽAZ) v malebnej oblasti Roháčov. Roháče, časť Západných Tatier, sú známe svojou nádhernou prírodou a horským terénom, čo z nich robí ideálne miesto na rozvoj zručností potrebných v prírode.  

            Vďaka prednáške pracovníka Horskej záchrannej služby Západné Tatry – Roháče sa žiaci naučili ako predísť nešťastiu v horách, respektíve ako reagovať v prípade zranení alebo náhlej zmeny počasia v horách.

            Prvá pomoc v praxi

            Jednou z najdôležitejších častí kurzu bola prednáška a ukážky prvej pomoci, ktoré si pre spolužiakov  pripravili ich rovesníci z lavíc pôsobiaci v krúžku Červený kríž.  Žiaci sa naučili, ako reagovať v prípade zranení, ako ošetriť rany a stabilizovať zraneného pred príchodom záchranárov. Všetky tieto praktické ukážky a simulácie nehôd by im mali pomôcť získať sebavedomie a pripravenosť zvládnuť krízové situácie.

            Počasie nás nezastavilo

            Hoci nás počas pobytu sprevádzalo daždivé počasie, žiakov to neodradilo od toho, aby sa aktívne zapájali do všetkých naplánovaných aktivít. Aj napriek dažďu si všetci užili turistiku a outdoorové aktivity, čo len zvýšilo atmosféru dobrodružstva.

            Zábava a priateľstvo

            Kurz nebol len o učení, ale aj o budovaní priateľstiev a tímovej spolupráce. Počas voľného času sa žiaci zúčastňovali spoločenských a športových hier, súťaží a večerných rozhovorov, ktoré podporili vzájomné spoznávanie a vytváranie kolektívu.

            Veríme, že sa naši žiaci z kurzu vrátili plní zážitkov, nových skúseností a vedomostí, ktoré im môžu pomôcť v každodennom živote. Okrem teoretických a praktických zručností získali snáď aj väčšiu úctu k prírode a pocit zodpovednosti za vlastné zdravie a bezpečnosť.

          • Bilingválny piknik

          • Bilingválne triedy sa v piatok 6.9.2024 opäť po roku stretli, aby prehĺbili vzťahy medzi triedami, ale hlavne aby privítali a dali nejaké tie rady prvákom. Formou neformálneho pikniku sa to podarilo aj vďaka krásnemu počasiu, ale aj milej atmosfére, ktorá zavládla v parku Martina Kukučína.

            Žiaci sa na piknik dobre pripravili, v úvode predstavili pár vetami svoje triedy a v zmiešaných skupinách vypracovávali kvíz o škole. Naši noví prváci sa zoznámili so svojimi mentormi ale nielen s nimi, lebo priestor na rozhovory a skupinová práca im celkovo poskytli spoznať nových ľudí.

            Veríme, že toto stretnutie pomohlo mnohým prvákom v štarte na novej škole.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje