• Novinky

          • SUPER FLORBAL CUP

          • Základná škola J. Matúšku každoročne organizuje florbalový turnaj a ani tento rok tomu nebolo inak. V utorok 26. apríla si študenti našej školy (Martin Lakoštík, Štefan Škuta, Jakub Škuta, Ondrej Strážovský, Adam Dávid, Marek Šimek a Ladislav Kakačka) zmerali sily so svojimi rovesníkmi.

            Turnaj sa hral v 2. skupinách, s ktorých postupovali 2 najlepšie tímy. Naša škola medzi postupujúcimi nemohla chýbať a spolu so školami J. Matúšku, P. Škrabáka a Zázrivou postúpili do semifinálových bojov.

            1. semifinále tak obstarala dvojica: J. Matúšku – Zázrivá (11 : 0)
            2. semifinále: Gymnázium P. O. Hviezdoslava – P. Škrabáka (9 : 1)

            V zápase o 3. miesto sa nakoniec z víťazstva tešili študenti zo ZŠ P. Škrabáka, ktorí zdolali Zázrivú po samostatných nájazdoch.

            Finále obstarala dvojica J. Matúšku a Gymnázium P. O. Hviezdoslava. Zápas bol veľmi vyrovnaný a po prvej 12-minútovke to vyzeralo na prekvapenie – viedli sme 1 : 0. Súper ale v 2. polovici zápasu ukázal, že je z úplne iného cesta ako ostatné školy a nakoniec sme predsa ťahali za kratší koniec povrazu. Skončili sme tak na peknom 2. mieste.

            Chalani aj napriek tomu, že hrali takmer bez striedania, ukázali, že sa nezľaknú ani súpera z florbalovej triedy a boli im vyrovnaným súperom.

            Za svoju bojovnosť a odhodlanie si zaslúžia obrovskú pochvalu.

          • Fantastický úspech na Olympiáde vo francúzskom jazyku

          • Na celoslovenskom kole olympiády vo francúzskom jazyku sa podarilo získať nášmu žiakovi Lukášovi Šudovi (Kvarta) skvelé 2. miesto vo svojej kategórii (1B), kde obstál v silnej konkurencii 7 najlepších z celého Slovenska.

            Gratulujeme a ďakujeme za hrdú reprezentáciu našej školy na 31. ročníku tejto súťaže a budeme samozrejme držať palce aj v tom ďalšom:)

          • First Lego League

          • V piatok 22.4.2022 sa náš informatický krúžok pod vedením P. Murína zúčastnil regionálneho kola v Žiline v súťaži First Lego League.

            Obhájili sme minuloročné víťazstvo v kategórii základné hodnoty a získali sme druhé miesto v celkovom hodnotení, čím sme dosiahli postup do celoslovenského kola.

            Držte nám palce!

          • Kráľovská hra

          • Posledný deň pred veľkonočnými prázdninami (stredu 13. apríla 2022) sa naša škola premiérovo zapojila do šachového turnaja, ktorý sa konal v Základnej škole Petra Škrabáka.

            Turnaja sa zúčastnilo úctyhodných 71 žiakov z celej Oravy, veď v hre bol titul „Majster/ka Oravy“. Za našu školu sme vyslali do boja 5 študentov.

            Jedinou zástupkyňou nežnejšieho pohlavia bola Júlia Kakačková z kvarty, ktorá sa vôbec nestratila a ukázala, že má talent aj na šach. V silnej konkurencii si 4 výhrami zabezpečila krásne 7. miesto. Kategória chlapcov bola ešte o niečo nabitejšia a my sme mali v hre 4 želiezka. Jakub Drengubiak zo sekundy 2 výhrami a 1 remízou zbieral potrebné skúsenosti. Zo súrodeneckého dua Škutovcov si starší Štefan 4 výhrami zabezpečil 12. miesto. O kúsok lepšie zahral Ladislav Kakačka, ktorý si 4 výhrami a 1 remízou vybojoval 10. miesto. Najlepšie sa darilo mladšiemu z bratov Škutovcov - Jakubovi, ktorý predviedol fantastický výkon, keď nestačil len na tých najlepších a stačilo mu to na 7. miesto. Mal rovnaký počet bodov ako hráč na 3. mieste.

            Body najlepšieho študenta a najlepšej študentky sa zrátali dokopy (Júlia získala 4 body, Jakub 5 bodov, spolu 9 bodov) a to stačilo našej škole na vynikajúce 3. miesto zo všetkých zúčastnených škôl (bolo ich 13). Super výsledok!

            Všetci podali skvelé výkony a verím, že budú reprezentovať školu aj v ďalších turnajoch. Ďakujeme!

          • Potravinová zbierka pre utečencov

          • Žiacka rada na Gymnáziu P.O.Hviezdoslava sa rozhodla zorganizovať potravinovú zbierku pre utečencov, ktorí sú momentálne ubytovaní na internáte v Kňažej.

            Do stredy 13.4.2022 zbierali jogurty, ovocné výživy, sladkosti, ovocie, chrumky a iné drobnosti. Spolu so svojími spolužiakmi a triednymi učiteľmi sa im podarilo priniesť kúsok domova tým, ktorí utekajú pred vojnou.

            Všetko sme odovzdali do tých správnych rúk a stretli sa s obrovskou vďačnosťou.

            Preto všetkým, ktorí sa zapojili, patrí jedno veľké 

            ĎAKUJEME

             

          • NAŠI ÚSPEŠNÍ DEJEPISÁRI

          • Žiaci sexty Katarína Ďaďová a Jakub Martinček a žiak II.B Matej Kokoška sa po vyhodnotení všetkých výsledkov Dejepisnej súťaže gymnázií ČR a SR v náročnej konkurencii 327 gymnázií Slovenskej a Českej republiky umiestnili medzi 35 najlepších tímov. Našu školu budú reprezentovať vo finále, ktoré sa bude konať v Chebe. Srdečne gratulujeme!

          • Schreibcafé-Poetryslam

          • Dňa 7.4.2022 sa žiačky z triedy sexta (A.Horská, M.Nehajová a A.Spitzkopfová) zúčastnili workshopu a súťaže v prezentovaní vlastnej tvorby (poézia a próza) v nemeckom jazyku. Podujatie organizoval Goethe-Institut Bratislava. Alexandra Spitzkopfová získala 2.miesto a vyhrala jazykový kurz na GI v Bratislave. Srdečne blahoželáme!

          • NAŠI ÚSPEŠNÍ DEJEPISÁRI

          • V stredu 6. 4. 2022 sa naši žiaci sexty Katarína Ďaďová, Jakub Martinček a žiak 2.B triedy Matej Kokoška zúčastnili krajského kola Dejepisnej súťaže gymnázií ČR a SR. V konkurencii 20 gymnázií Žilinského kraja získali krásne 3. miesto. Tohtoročná téma, v ktorej si zmerali trojčlenné tímy svoje znalosti, sa týkala priebehu 2. svetovej vojny na európskych bojiskách. Srdečne im k ich vynikajúcemu úspechu gratulujeme a prajeme ešte veľa nadšenia v spoznávaní histórie.

          • PYTAGORIÁDA

          • V stredu 30. 3. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády. Tohto kola sa mohli zúčastniť všetci tí žiaci, ktorí uspeli v školskom kole. Z triedy príma 18 žiakov, zo sekundy 15 a z tercie 5 žiakov. Až v dvoch kategóriách sa našim žiakom v okresnom kole podarilo získať všetky tri prvé miesta. Výsledky sú nasledujúce:

            v kategórii P6

            1. Jakub Machaj

            2. – 3. Lukáš Záhradník

            2. – 3. Petra Pokusová

            v kategórii P7

                        2. Miesto: Lea Koloušková

            v kategórii P8

            1. Niko Staš
            2. Margaréta Moskáľová
            3. Ivana Pukajová

             

            NIKO STAŠ z tercie opäť potvrdil svoje matematické nadanie a postúpil do celoštátneho kola, ktoré sa bude konať koncom školského roka. GRATULUJEME!!!!!!! Držíme palce!

             

            Všetkým zúčastneným gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu nášho gymnázia.

          • eTwinning: Easter Postcards

          • V utorok 5. 4. 2022 žiaci KVINTY napísali poslednú pohľadnicu svojim pratnerom eTwinningového projektu "Writing Traditional Postcards". Jej obsahom boli tradície, ktoré sú súčasťou Veľkonočného pondelka.  Každý vytvoril vlastnú pohľadnicu v programe "Canva". Ich finálne práce si môže pozrieť v krátkom videu.

            https://www.youtube.com/watch?v=5d9ENzJeRU4

          • PRACOVNÉ MIESTO: RIADITEĽ GYMNÁZIA PAVLA ORSZÁGHA HVIEZDOSLAVA

          • INFORMÁCIE O OBSADZOVANOM MIESTE

            Názov pozície:

            riaditeľ Gymnázia Pavla Országha Hviezdoslava, Hviezdoslavovo nám. 18, 026 24 Dolný Kubín

            Identifikátor výberového konania:

            VK/ŽSK/02/2022

            Názov organizácie:

            Gymnázium Pavla Országha Hviezdoslava, Hviezdoslavovo námestie 18, 026 01 Dolný Kubín 1

            Pracovná oblasť:

            štátna správa, verejná správa, samospráva

            Miesto výkonu práce:

            Hviezdoslavovo nám. 18, 026 24 Dolný Kubín

            Počet obsadzovaných miest:

            1

            Pracovný pomer:

            na dobu určitú

            Druh pracovného úväzku:

            plný

            Pracovný čas:

            37,5 hodinový pracovný týždeň

            Dátum nástupu:

            15.06.2022

            Platové podmienky:

            od 1 300,00 € brutto/mesačne (v súlade so zákonom č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v zmysle Nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z. ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmene a dopĺňaní v znení neskorších predpisov )

            Zamestnanecké výhody, benefity:

            stabilná verejná inštitúcia s možnosťou dlhodobého uplatnenia, výhody plynúce z kolektívnej zmluvy

            Popis činnosti pracovného miesta:

            komplexné riadenie a zodpovednosť za vykonávanie činností školy,zodpovednosť za hospodárne a efektívne nakladanie so zvereným majetkom školy

            POŽIADAVKY NA UCHÁDZAČA

            Stupeň vzdelania:

            vysokoškolské II. Stupňa

            Študijný odbor:

            študijný odbor požadovaný pre príslušný druh a typ školy v súlade so zákonom č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov absolvovanie I. atestácie

            Pozícia vhodná pre absolventa:

            Nie

            Znalosť štátneho jazyka:

            Áno

            Vodičský preukaz:

            Áno

            Osobnostné predpoklady:

            Prax: najmenej päť rokov pedagogickej činnosti (ku dňu uskutočnenia výberového konania). Osobnostné predpoklady: bezúhonnosť, zdravotná spôsobilosť (telesná a duševná spôsobilosť potrebná na výkon pedagogickej činnosti), ovládanie štátneho jazyka, ovládanie všeobecne záväzných právnych predpisov pre oblasť stredných škôl a školských zariadení a pre oblasť výkonu štátnej správy v školstve a školskej samosprávy, znalosť pracovnoprávnych vzťahov, riadiace schopnosti a skúsenosti, ochota vysokého pracovného nasadenia, samostatnosť, dobré vyjadrovacie schopnosti, analytické myslenie, presnosť a zodpovednosť;

            Požadované informácie:

            predloženie „Návrhu koncepcie rozvoja školy“ – návrh koncepcie rozvoja školy sa predkladá v písomnej forme, v odporúčanom rozsahu 4-6 strán (odporúčaný rozsah 30-34 riadkov na stranu, riadkovanie – 1,5; veľkosť písma 12, medzi znakové medzery – normálne) a musí spĺňať nasledujúce požiadavky po obsahovej a formálnej stránke:

            Požadovaná štruktúra koncepcie rozvoja školy po formálnej stránke:

            a) úvod,

            b) zameranie koncepcie rozvoja školy,

            c) analýza súčasného stavu s použitím napr. swot analýzy (silné stránky, slabé stránky, príležitosti, ohrozenia),

            d) východiská koncepcie rozvoja školy na základe analýzy a strategických dokumentov ŽSK, prípadne iných dokumentov súvisiacich s danou oblasťou,

            e) ciele koncepcie rozvoja školy,

            f) akčný plán realizácie s návrhom aktivít, časového harmonogramu, zdrojov financovania, príp. náhradných riešení,

            g) spôsob hodnotenia plnenia koncepcie ako celku a po jednotlivých etapách, resp. častiach,

            h) očakávaný prínos realizácie koncepcie rozvoja školy,

            i) záver.

            Po obsahovej stránke musí byť koncepcia zrozumiteľná, vecná a realizovateľná.

            Zoznam požadovaných dokumentov:

            písomná žiadosť o zaradenie do výberového konania, fotokópie dokladov o vzdelaní a kvalifikácii, maturitné vysvedčenie (v prípade, že požadované vzdelanie bolo získané v inom ako štátnom jazyku), vysokoškolský diplom, vysvedčenie o štátnej skúške, doklad o absolvovaní prvej atestácie (príp. kvalifikačnej skúšky alebo jej náhrady), profesijný štruktúrovaný životopis, odpis z registra trestov, prípadne čestné vyhlásenie o bezúhonnosti do doby preukázania sa odpisom z registra trestov, prehľad o praxi so stručným popisom pracovných činností, čestné vyhlásenie o pravdivosti všetkých údajov uvádzaných v prílohe žiadosti, návrh koncepcie rozvoja školy (viď ďalšie požiadavky).

            INFORMÁCIE O OBSADZOVANOM MIESTE

            Dátum vyhlásenia výberového konania:

            04.04.2022

            Termín na podanie žiadosti s ostanými požadovanými dokumentmi:

            17.04.2022

            Spôsob podania žiadosti s ostatnými požadovanými dokumentmi:

            poštová adresa

            Predpokladané miesto uskutočnenia výberového konania:

            Gymnázium Pavla Országha Hviezdoslava, Hviezdoslavovo nám. 18, 026 24 Dolný Kubín

            Spôsob vykonania výberového konania:

            ústne

            Doplňujúce informácie:

            Spôsob podania žiadosti s ostatnými požadovanými dokumentmi: Uchádzači zašlú písomné žiadosti spolu s uvedenými požadovanými dokladmi v zalepenej obálke s označením „VÝBEROVÉ KONANIE - RIADITEĽ Názov školy a adresa“ najneskôr do 17. 04. 2022 na adresu: Úrad Žilinského samosprávneho kraja, oddelenie ľudských zdrojov, Komenského 48, 011 09 Žilina. Rozhodujúcim je dátum podania na poštovej pečiatke. Kontaktný telefón: 041/5032415, 041/5032251. Termín výberového konania bude prihláseným uchádzačom, ktorí spĺňajú požadované predpoklady, oznámený písomne. Vyhlasovateľ si vyhradzuje právo nezaradiť do výberového konania uchádzačov, ktorí nespĺňajú podmienky výberového konania. S osobnými údajmi, ktoré budú obsahovať doručené dokumenty od uchádzačov bude zamestnávateľ nakladať v súlade so zákonom č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

            Kontaktná osoba:

            Ing. Zuzana Tvrdá, t.č. 041/5032 415, e-mail zuzana.tvrda@zilinskazupa.sk

          • Zlatá klapka 2022

          • Už tradične sa každoročne zapájame do celoslovenskej súťaže v audiovizuálnej tvorbe "Zlatá klapka" a žneme úspechy.

            I tento rok sa podarilo našim dvom príspevkom získať 4 nominácie a dostať sa medzi troch najlepších v kategórii Strih, Kamera, Krátky hraný film a Hudobný videoklip spomedzi 74 príspevkov v silnej konkurencii umeleckých škôl.

            K štyrom nomináciám sme pridali i jedno víťazstvo v kategórii Strih s krátkym hraným filmom "Môj deň v karanténe", ktorý vytvorila Zoja Hazuchová z Kvarty.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy.

          • eTwinning - STEM Saves the Planet

          • Trieda Tercia sa v rámci eTwinningového projektu STEM Saves the Planet už po tretíkrát stretla online s vrstovníkmi zo španielskej školy. Na spoločných online hodinách žiaci vzájomne prezentujú svoju prácu na projekte, ktorého výsledkom je vytvorenie vlastného blogu (https://sites.google.com/view/stem-saves-the-planet/domov). Tu budú žiaci postupne prispievať s článkami o ochrane životného prostredia a klimatických zmenách. V rámci tohto projektu sa Tercia plánuje postupne online stretnúť aj ďalšími žiakmi z Portugalska, Talianska, Grécka a Turecka, ktorí sú partnermi v projekte a pracujú na návrhoch programovateľných robotov, ktoré by mali prispieť k riešeniu znečistenia životného prostredia. Naše Slovenské modely síce nie sú programovateľné, ako tie zahraničné, ale sú vyrobené recyklovaných a recyklovateľných materiálov. 

          • Poisson d´avril (prvoaprílová ryba)

          • Vo Francúzsku majú zvyk na prvého apríla pripínať okoloidúcim papierovú rybu a využiť ich nepozornosť.

            Čím viac rýb, tým lepší prvoaprílový úlovok. Naši francúzštinári si túto tradíciu vyskúšali na vlastnej koži. Vyrobili veselé papierové ryby a snažili sa ich pripnúť na chrbát ničnetušiacim spolužiakom alebo učiteľom.

            Ak ste si teda v prvoaprílový piatok priniesli na bunde alebo batohu domov i papierovú rybu, môže za to tento milý francúzsky zvyk.

            Už teraz sa opäť tešíme na ďalší prvý apríl, že nám budú pribúdať ďalšie rybičky :)

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje